Κύπρος: Το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες αφορά την παρακολούθηση εφαρμογής λύσης
Το άτυπο έγγραφο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δόθηκε στο Κραν Μοντανά μια ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου και αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού δήλωσε, από τη Νέα Υόρκη, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το άτυπο έγγραφο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δόθηκε στο Κραν Μοντανά μια ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου και αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού δήλωσε, από τη Νέα Υόρκη, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνέχεια το έγγραφο κοινοποιήθηκε στον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, για το έγγραφο ενημερώθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει εκτενής συζήτηση.
Υπενθύμισε ότι το ζήτημα της εφαρμογής της λύσης είχε τεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στο μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο Γκουτέρες περιλαμβάνονται πέντε επίπεδα παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, προσθέτοντας ότι στο έγγραφο «υπάρχουν σημεία που ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά και κάποια που δεν κρίνονται ικανοποιητικά». Ένα σημείο, το οποίο δεν κρίνεται ικανοποιητικό, εξήγησε, «είναι ότι αφήνεται προς συζήτηση κάποιος ρόλος στις εγγυήτριες δυνάμεις». Διευκρίνισε, ακόμα, ότι το άτυπο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά, όπως είπε, «αποτελεί κεκτημένο των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά».
Ο κύπριος εκπρόσωπος επανέλαβε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υποδεικνύοντας πως με τις ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας, αναδείχθηκε για πρώτη φορά το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, τόνισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας πρέπει να γίνει εντός του πλαισίου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει, υπογράμμισε, να υπάρξει η απαραίτητη προεργασία, ώστε να δημιουργηθούν τα δεδομένα που θα δίδουν τη δυνατότητα για κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα.
Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία και έγινε αποδεκτή.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τα επιδόματα και τα εφάπαξ που θα καταβληθούν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου
- Super League: Σέντρα στην 23η αγωνιστική – Σημαντικά παιχνίδια σε Περιστέρι, Ηράκλειο και Νίκαια
- Συντάξεις: Έρχεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης – Το χρονικό «παράθυρο» του μέτρου
- Μαρία Λαδά: «Να μην περιοριστεί η μνήμη της σε λόγια θλίψης» – Ένωση ΑμεΑ για το δυστύχημα
- Πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό στον Κηφισό – Οι προτάσεις του καθηγητή Ματσούκη
- Στις 12:00 η μεγάλη συγκέντρωση για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη – Κλείνουν έξι σταθμοί του μετρό
