Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To ρεκόρ ηλεκτρικής αυτονομίας μόλις καταρρίφθηκε από ένα λεωφορείο [Video]

To ρεκόρ ηλεκτρικής αυτονομίας μόλις καταρρίφθηκε από ένα λεωφορείο [Video]

Το Catalyst 2, ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο λεωφορείο με την υπογραφή της αμερικανικής Proterra κατάφερε να διανύσει 1.772,2 χλμ. με μία μόνο φόρτιση καταρρίπτοντας το ρεκόρ «ηλεκτρικής» αυτονομίας και ενδεχομένως ακόμα πολλούς μύθους για την ηλεκτροκίνηση.

Τον τελευταίο καιρό, δεν υπάρχει αυτοκινητοβιομηχανία που να μην έχει ένα σαφές, υπό υλοποίηση σχέδιο ένταξης της ηλεκτροκίνησης στην γκάμα της το οποίο συνοδεύεται συνήθως από φιλόδοξους στόχους για τις παντός είδους επιδόσεις των αντίστοιχης τεχνολογίας αυτοκινήτων τους.

Όταν δε η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ένταξη της ηλεκτροκίνησης σε μεγαλύτερα και βαρύτερα οχήματα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τις μαζικές μεταφορές τόσο εμπορευμάτων όσο και του επιβατικού κοινού -τα οποία χωρίς αμφιβολία ενοχοποιούνται πολύ περισσότερο για αυξημένες εκπομπές ρύπων- η συνάρτηση βάρους, όγκου των μπαταριών και της απαιτούμενης χωρητικότητας-ευρυχωρίας που οφείλουν να προσφέρουν, μάλλον, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οδηγεί τους κατασκευαστές να αναβάλλουν το εγχείρημα για αργότερα.

Ενόσω αυτή μάλλον αποτελεί την παγιωμένη αντίληψη της αυτοκινητοβιομηχανίας, μια αμερικανική εταιρεία, η Proterra φαίνεται να έκανε το πρώτο βήμα να την ανατρέψει καταρρίπτοντας με ένα επιβατικό λεωφορείο μήκους 13 μέτρων το ρεκόρ αυτονομίας για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με το παραπάνω όχημα –ονομάζεται Catalyst E2- να διανύει 1.772,2 χλμ. με μία φόρτιση.

Το ρεκόρ καταγράφηκε στην πίστα Navistar Proving Grounds στο New Carlisle της Indiana, ενώ ίσως ακόμα σημαντικότερο και από το ίδιο το ρεκόρ, είναι το γεγονός ότι το Catalyst 2 δεν ανήκει στην υπερβατική κατηγορία των φουτουριστικών πρωτότυπων αλλά αποτελεί όχημα παραγωγής. Μάλιστα σύμφωνα με τις συστάσεις η Proterra στην οποία συμμετέχουν ως επενδυτές το BMW Group και η Al Gore, έχει ήδη διαθέσει 400 Catalyst 2 στην αμερικανική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές προδιαγραφές του, όπως εύκολα υποθέτει κανείς το Catalyst 2 διαθέτει θηριώδους απόδοσης μπαταρίες και συγκεκριμένα 660 kWh δια χειρός LG Chem οι οποίες ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις και λόγω της κατηγορίας του οχήματος, δεν αποβαίνουν εις βάρος της πρακτικότητας και των μεταφορικών δυνατοτήτων του.

auto.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024