Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χορευτικό υπερθέαμα με τον Λαβρόφσκι στο Ηρώδειο

Χορευτικό υπερθέαμα με τον Λαβρόφσκι στο Ηρώδειο

Πριν 45 χρόνια ο Μιχάηλ Λαβρόφσκι ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου για τις ανάγκες της παράσταση «Σπάρτακος». Την ερχόμενη Τρίτη ο διάσημος χορευτής και χορογράφος θα ανέβει ξανά στην ίδια σκηνή και δηλώνει πολύ περήφανος για αυτό. Όπως λέει ο ίδιος η εμφάνιση του στο Ηρώδειο ήταν μια στιγμή που σηματοδότησε την καριέρα του.

Πριν 45 χρόνια ο Μιχάηλ Λαβρόφσκι ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου για τις ανάγκες της παράσταση «Σπάρτακος». Την ερχόμενη Τρίτη ο διάσημος χορευτής και χορογράφος θα ανέβει ξανά στην ίδια σκηνή όχι μόνο για να παραστεί στο αφιέρωμα που του ετοίμασαν τα Μπαλέτα Μπολσόι αλλά και για να χορέψει!

Λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της παράστασης στη Μόσχα τα θρυλικά μπαλέτα έρχονται στην Ελλάδα για να τιμήσουν τα 75 χρόνια του Λαβρόφσκι με πρώτο χορευτή τον μοναδικό Ιβάν Βασίλιεφ.

Στις 17 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης και στις 19 και 20 στο Ηρώδειο οι φίλοι του μπαλέτου θα ζήσουν μοναδικές στιγμές με τους κορυφαίους των Μπολσόι να ερμηνεύουν χορογραφίες του Λαβρόφσκι αλλά και τον ίδιο μαζί με τον Βασίλιεφ να χορεύουν το περίφημο έργο «Νιζίνσκι», αφιερωμένο στον πρώτο σταρ χορευτή στην ιστορία του μπαλέτου.

Και αν για όλους εμάς είναι μεγάλη έκπληξη να βλέπουμε αυτόν τον θρύλο να χορεύει στα 75 του χρόνια ο ίδιος σε συνέντευξη που μου έδωσε αναφέρει ότι στην ουσία δεν κατέβηκε ποτέ από τη σκηνή. «Μπορεί να σταμάτησα σαν χορευτής όταν οι δυνάμεις δεν το επέτρεπαν αλλά σαν χορογράφος βρίσκομαι σε καθημερινή βάση σε αυτή. Δουλεύω σκληρά καθημερινά διδάσκοντας σπουδαίους χορευτές. Η σκηνή για εμένα είναι πηγή ενέργειας».

Ένας από αυτούς του σπουδαίους χορευτές είναι και ο Ιβάν Βασίλιεφ, ένας σταρ του κριτικοί και κοινό έχουν τοποθετήσει στην κορυφή της ερμηνευτικής πυραμίδας του κλασικού μπαλέτου.

Πρώτος χορευτής των Μπολσόι μέχρι το 2010, έχει χορέψει όλους σχεδόν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου και έχει αποθεωθεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Ο ίδιος ο Λαβρόφσκι δεν βρίσκει λόγια για να χαρακτηρίσει αυτό τον σπουδαίο χορευτή. «Αρκεί κάποιος να τον δει στη σκηνή και θα καταλάβει αμέσως ότι εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση χορευτή. Είναι πρώτος των πρώτων γιατί δουλεύει σκληρά και προσπαθεί κάθε φορά να πιάνει το άπιαστο. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που υπήρξε μαθητής μου».

Μαθητής και δάσκαλος στη σκηνή του Ηρωδείο για να τιμήσουν και έναν άλλο θρύλο, τον Νιζίνσκι και όσο και αν σύμφωνα με τον Λαβρόφσκι «τους θρύλους δεν πρέπει να τους αγγίζουμε για να μην τους απομυθοποιούμε» το αθηναϊκό κοινό θα απολαύσει την χορογραφία του για αυτό τον θρύλο και ο Βασίλιεφ θα τους αποζημιώσει.

Ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής τόσο του Θεάτρου Στανισλάφσκι, όσο και της Ακαδημίας χορού της Μόσχας. Ως σολίστας χόρεψε όλους τους πρώτους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου υπό την καθοδήγηση των μεγαλύτερων χορογράφων, ενώ ως χορογράφος δημιούργησε δικά του αριστουργηματικά έργα και καθοδήγησε τους διασημότερους πρωταγωνιστές.

Τέλος ως ο «σπουδαιότερος δάσκαλος χορού στην ιστορία του ρώσικου μπαλέτου», ανέδειξε τους κορυφαίους σολίστες και τους σούπερ σταρς της διεθνούς χορευτικής σκηνής των δύο τελευταίων γενεών, πολλούς από τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε αυτές τις τρεις μοναδικές παραστάσεις και στην Ελλάδα!

Όλα αυτά ξεκίνησαν από μια λαμπρή οικογένεια. «Είχα την τύχη να γεννηθώ από γονείς που ήταν σπουδαίοι και σημαντικοί καλλιτέχνες στο χορό οπότε ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσα ότι ο χορός θα είναι η ίδια η ζωή μου. Για να φτάσω εδώ που έφτασα δούλεψα πάρα πολύ σκληρά και κάθε επιτυχία για εμένα ήταν πολύ σημαντική γιατί υπήρχε πολλή δουλειά. Όλες οι δουλειές ήταν σημαντικές αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποια στιγμή θα έλεγα τον Σπαρτακο που με καταξίωσε και στη συνείδηση του κόσμου».

Νατάσα Μαστοράκου

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024