Οι οδηγοί δύσκολα αγνοούν το τηλέφωνό τους που χτυπά, αλλά εύκολα αγνοούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η απρόσεκτη οδήγηση, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Πρόκειται για έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που δείχνει ότι το 50% των οδηγών πιστεύουν ότι η απάντηση μιας τηλεφωνικής κλήσης δεν είναι τόσο επικίνδυνη συμπεριφορά όσο το να μιλάει, να ψάχνει ή να γράφει στο κινητό του τηλέφωνο κάποιος εν ώρα οδήγησης.

Ο Δρ Οσκαρ Οβιεδο-Τρεσπαλασιος και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι ο εντοπισμός του τηλεφώνου που χτυπάει, ο έλεγχος του καλούμενου και η απάντηση ή απόρριψη της κλήσης είναι οι συχνότερες ενέργειες που αναφέρουν οι οδηγοί.

«Η μελέτη 488 οδηγών από το Κουίνσλαντ έδειξε ότι το 45% παραδέχονται να εντοπίζουν και να απαντούν στο τηλέφωνο που χτυπά εν ώρα οδήγησης, συγκριτικά με το 28% αυτών που αναφέρουν ότι μιλάνε στο τηλέφωνο. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το εύρημα ότι οι οδηγοί παραδέχονται ότι κοιτούν την οθόνη του τηλεφώνου για πάνω από δύο δευτερόλεπτα ή αναζητούν τη συσκευή και προσπαθούν να απαντήσουν στην εισερχόμενη κλήση», αναφέρει ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι οδηγοί κλήθηκαν να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα όλων των προαναφερόμενων συμπεριφορών, οι περισσότεροι υποτίμησαν τους κινδύνους που απορρέουν από την απόσπαση της προσοχής από την παθητική χρήση του τηλεφώνου.

«Το να ψάχνουν ή να προσπαθούν να πιάσουν το κινητό θεωρείται από τους οδηγούς ως ενδιάμεσος κίνδυνος για ατύχημα, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ειναι από τις πλέον επικίνδυνες δραστηριότητες για έναν οδηγό», λέει ο Δρ Οβιεδο-Τρεσπαλασιος.

Αυτό συμβαίνει διότι οι οδηγοί είναι πιθανότερο να προσαρμόσουν την οδηγική τους συμπεριφορά όταν μιλάνε, γράφουν και περιηγούνται στο κινητό τους, μειώνοντας ταχύτητα και αυξάνοντας την απόσταση από τα άλλα οχήματα ή ελέγχοντας τον δρόμο συχνότερα.

«Το τηλέφωνο, όμως, μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, χωρίς ο οδηγός να έχει τον χρόνο να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του στον δρόμο, έτσι αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος», εξηγεί ο επιστήμονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει διαπιστωθεί πως η χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος. Οι νέοι οδηγοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Και παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ενημερώθηκαν για τους κινδύνους, το 12% εξακολούθησε να πιστεύει ότι το να μιλά κανείς στο τηλέφωνο είναι επικίνδυνο και το 70% προσπαθεί να αποφύγει τον έλεγχο της Τροχαίας κρύβοντας το κινητό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας