Η Χιλή προχωρά στη μερική αποποινικοποίηση των αμβλώσεων
Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για λόγους υγείας ή όταν πρόκειται για υπόθεση βιασμού. Το ευαίσθητο για την κοινωνία ζήτημα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της προέδρου Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται.
Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για λόγους υγείας ή όταν πρόκειται για υπόθεση βιασμού. Το ευαίσθητο για την κοινωνία ζήτημα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις της προέδρου Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται.
Η συζήτηση ήταν πολύωρη, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια ακόμα και εντός του Κογκρέσου.
Τελικά, οι γερουσιαστές ενέκριναν επί της αρχής τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων σε τρεις περιπτώσεις: σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, αν το έμβρυο δεν έχει πιθανότητα να ζήσει και σε υποθέσεις βιασμών.
Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Βουλή και κατόπιν η πρόεδρος να το επικυρώσει ώστε η Χιλή να βγει από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες δεν επιτρέπονται οι αμβλώσεις σε καμία περίπτωση.
Επίσημα, στη Χιλή καταγράφονται περίπου 30.000 αμβλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι οι παράνομες επεμβάσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 160.000.
Μέχρι το 1989, η άμβλωση επιτρεπόταν στη Χιλή για τους παραπάνω λόγους. Αλλά πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ο δικτάτορας Πινοτσέτ (1973-1990) αποφάσισε ολική απαγόρευση.
Πάντως, η δεξιά αντιπολίτευση, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει πλειοψηφία μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχει δεσμευθεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο του δικαίου (Μέρος Δ’)
- Πάτρα: Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η κηδεία του 30χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου
- Αήττητο ήταν και… πάει: Η Γκοφ νίκησε τη Σάκκαρη στο United Cup (2-0)
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για ΤΑ ΝΕΑ 5/1/26
- Γαλλία: Αυτοδίδακτος υπνωτιστής κατηγορείται ότι νάρκωνε και βίαζε γυναίκες – Βιντεοσκοπούσε τις επιθέσεις
- Γροιλανδία: Νέες ευθείες απειλές των ΗΠΑ – Έτσι απάντησε ο Τραμπ στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων

