Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Απέραντο Γαλάζιο» κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό

Η αφίσα κοσμούσε για χρόνια εφηβικά δωμάτια, ενώ το σάουντρακ έγινε η μουσική που συνόδευσε μια ολόκληρη γενιά. Κι αν η ιστορία θα φάνταζε σε κάποιους απλοϊκή, το Απέραντο Γαλάζιο ήταν η ταινία που έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο τον Λυκ Μπεσόν και σύστησε τις ομορφιές της Αμοργού. Η ιστορία ανδρικού ανταγωνισμού (για καταδύσεις και τα μάτια μιας γυναίκας) με πρωταγωνιστές τους Ζαν Μαρκ Μπαρ και Ζαν Ρενό επιστρέφει στο σινεμά.

Αγγελική Στελλάκη

Η αφίσα κοσμούσε για χρόνια εφηβικά δωμάτια, ενώ το σάουντρακ έγινε η μουσική που συνόδευσε μια ολόκληρη γενιά.

Κι αν η ιστορία θα φάνταζε σε κάποιους απλοϊκή, το Απέραντο Γαλάζιο ήταν η ταινία που έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο τον Λυκ Μπεσόν και σύστησε τις ομορφιές της Αμοργού.

Η ιστορία ανδρικού ανταγωνισμού (για καταδύσεις και τα μάτια μιας γυναίκας) με πρωταγωνιστές τους Ζαν Μαρκ Μπαρ και Ζαν Ρενό επιστρέφει στο σινεμά.

Η ταινία βασίζεται στην ζωή των Έντζο Μαϊόρκα και Ζακ Μαγιόλ, οι οποίοι υπήρξαν κορυφαίοι δύτες, αλλά δεν συναγωνίστηκαν ποτέ μεταξύ τους, ενώ δεν ξεπέρασαν τα 120 μέτρα κατάδυσης. Ο Λυκ Μπεσόν ήθελε, βέβαια, να κάνει μια κινηματογραφική ταινία, οπότε ορισμένες ελευθερίες ήταν αναμενόμενο να του επιτραπούν.

Ο Μπεσόν δεν ήξερε ποιον να προσλάβει για τον ρόλο του Ζακ Μαγιόλ. Αρχικά πρότεινε τον ρόλο στον Κριστόφ Λαμπέρ και στη συνέχεια σκέφτηκε να τον δώσει στον Μίκι Ρουρκ -ενώ σκέφτηκε κάποια στιγμή να τον ερμηνεύσει και ο ίδιος. Τελικά, τον ρόλο ανέλαβε ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος θεωρήθηκε ιδανικός για τον ρόλο. Όσο για τον Μπεσόν (οι γονείς του οποίου υπήρξαν εκπαιδευτές καταδύσεων) ερμηνεύει στην ταινία έναν από τους δύτες.

Σημαντικό ρόλο στην γοητεία που ασκεί μέχρι και σήμερα η ταινία, παίζουν φυσικά οι τοποθεσίες των γυρισμάτων. Εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις σε Αμοργό και Ταορμίνα που έκαναν το ελληνικό νησί διάσημο στα πέρατα του κόσμου.

Λήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ίο, αλλά μεγάλο μέρος των γυρισμάτων έγινε στην παραλία της Αγίας Άννας, κάτω από το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Ένας από τους βασικούς λόγους για την επιλογή του νησιού ήταν και το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία», το οποίο ο Μπεσόν είδε και αγάπησε.

Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1988 και σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία (έκοψε περισσότερα από 9 εκατομμύρια στη χώρα και έγινε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της δεκαετίας του 1980).

* Η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» προβάλλεται, ψηφιακά, στις αίθουσες ΒΟΞ και Σινέ Θησείον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024