Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Documenta 14 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Documenta 14 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η documenta 14 παρουσιάζει την ταινία Le Fort des Fous της Ναριμάνε Μάρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (θερινός κινηματογράφος Λαΐς) την Τρίτη, 13 Ιουνίου, στις 21:00 το βράδυ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος.

Η documenta 14 παρουσιάζει την ταινία Le Fort des Fous της Ναριμάνε Μάρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (θερινός κινηματογράφος Λαΐς) την Τρίτη, 13 Ιουνίου, στις 21:00 το βράδυ.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος.

Η Ναριμάνε Μάρι, Γαλλίδα σκηνοθέτις που γεννήθηκε το 1969 στο Αλγέρι, τώρα πια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη γενέτειρά της και στη Μασσαλία. Αναμφισβήτητα, η Μάρι ανέπτυξε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ιδίωμα προκειμένου να ασχοληθεί με την πολυπλοκότητα και την κληρονομιά που άφησε η αποικιοκρατία, ιδιαίτερα αναφορικά με τις ιστορίες από τις πρώτες αποικιοκρατικές «επιστημονικές αποστολές» και τις «εκστρατείες εξημέρωσης» των οποίων ηγήθηκαν οι Γάλλοι. Εξερευνά με αρκετή ελευθερία την ικανότητα των νέων και των παιδιών να φέρνουν τα πάνω κάτω στον κόσμο των ενηλίκων, επινοώντας εκ νέου και ξεπερνώντας με ευφάνταστο τρόπο τα απολιθωμένα δεδομένα των τελευταίων.

Η τελευταία ταινία της Μάρι, Le fort des fous (Το οχυρό των τρελών), ακολουθεί μια κοινότητα από νομάδες και πλάνητες οι οποίοι συγκροτούν μια φανταστική, ουτοπική κοινωνία ως απάντηση στην αποικιοκρατική κυριαρχία. Η δημιουργός αποκαλύπτει ότι οι εμπειρίες που διαμορφώνουν τους ανθρώπους μιλούν απευθείας στη συναισθηματική πραγματικότητά τους και, κατά τη διαδικασία, φανερώνουν με ποιον τρόπο οι κοινωνικές, ιστορικές και πολιτικές δυνάμεις σφυρηλατούν την υποκειμενική πραγματικότητα του καθενός.

Αποκλίνοντας από τα υλικά αρχεία των πρώιμων αποικιοκρατικών «επιστημονικών εκστρατειών» και «εκστρατειών εξημέρωσης» στις οποίες ηγήθηκαν οι Γάλλοι αποικιοκράτες στη Βόρεια Αφρική, η πλοκή ακολουθεί μια κοινότητα νομάδων οι οποίοι δημιουργούν την ουτοπική κοινωνία που φαντάστηκαν. Αναπαραστάσεις, αυτοσχεδιασμοί και συνεντεύξεις που έχουν διεξαχθεί με κατοίκους στο Αλγέρι, στα Κύθηρα και στη συνοικία των Προσφυγικών στην Αθήνα διατρέχουν αυτό το έργο ως στιγμές εναλλακτικής χρονικότητας και αυτόνομου χώρου.

Η ταινία γυρίστηκε με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο από την ανεξαρτησία της Αλγερίας, και βασίζεται σε ένα χαλαρό, αυτοσχέδιο σενάριο για μια ομάδα παιδιών που, έχοντας μπουχτίσει να τρώνε μόνο φασόλια, αποφασίζουν να κλέψουν τρόφιμα από τα οδοφράγματα του γαλλικού στρατού και τελικά αιχμαλωτίζουν έναν Γάλλο στρατιώτη.

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζεται τις επόμενες εβδομάδες ως εξής:

Τρίτη 20.06 – 8 μ.μ.

In search of Ladino, Ντέιβιντ Πέρλοφ, 60’

Παρουσία προσκεκλημένων

ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 27.06 – 8 μ.μ.

The Invisible Hands, Μαρίνα Γιώτη, 2017, 90’ (Ε)

ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Τρίτη 04.07 – 9 μ.μ.

If I think of Germany at night, Ρόμαουλντ Καρμακάρ, 2017, 105’

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜ/ΦΟΣ ΛΑΙΣ

Τρίτη 11.07 < 8 μ.μ.

Le Fort des Fous, Ναριμάνε Μάρι, 2017, 180’ (Ε)

ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Πέμπτη 22.06-Σάββατο 24.06 < 7 μ.μ.

Hallucinations

Hallucinations / Live / Cinema / Festival

Το Hallucinations, με επικεφαλής τον καλλιτέχνη Μπεν Ράσελ και τη συμμετοχή μιας ομάδας διεθνών media artists, επιμελητών και κριτικών, είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ με το βλέμμα στραμμένο στον κινηματογράφο τόσο ως έκφραση όσο και ως ενδοσκοπικό μέσο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024