Η Γιουνάιτεντ σήκωσε το Europa League και… έπιασε τ’αστέρια
Στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που κατέχουν όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια ανήκει από σήμερα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οκτώ χρόνια μετά τον τελευταίο της ευρωπαϊκό τίτλο (Champions League) και έξι από την παρουσία της σε τελικό, η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο επικράτησε 2-0 του Αγιαξ στην «Friends Arena» της Στοκχόλμης και πανηγύρισε την κατάκτηση του Europa League για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Ετσι, η «θρυλική» ομάδα των «μπέμπηδων» θα βρεθεί την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Champions League (5η αγγλική ομάδα μετά τις Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ).
Στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που κατέχουν όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια ανήκει από σήμερα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Οκτώ χρόνια μετά τον τελευταίο της ευρωπαϊκό τίτλο (Champions League) και έξι από την παρουσία της σε τελικό, η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο επικράτησε 2-0 του Αγιαξ στην «Friends Arena» της Στοκχόλμης και πανηγύρισε την κατάκτηση του Europa League για πρώτη φορά στην Ιστορία της.
Τα «πιτσιρίκια» του Πέτερ Μπος πάλεψαν με όλες τις δυνάμεις τους για να επαναφέρουν τον «Αίαντα» στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 1995, όταν η ολλανδική ομάδα είχε κατακτήσει το Champions League.
Η πιο νεανική ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν τα κατάφερε, καθώς το γκολ του Πολ Πογκμπά στο 18΄ (η μπάλα βρήκε στον Σάντσες κι άλλαξε πορεία) έδωσε στους «μπέμπηδες» μεγάλη ψυχολογική ώθηση ενόψει της συνέχειας του αγώνα.
Ο τελικός ουσιαστικά τελείωσε πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στο 48΄, όταν ο Μχιταριάν με πολύ έξυπνο ψηλοκρεμαστό σουτ «έγραψε» το 2-0.
Στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των «κόκκινων διάβολων» ο Ζοζέ Μουρίνιο μπορεί να απέτυχε στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο Αγγλίας, ωστόσο, κατέφερε να τους οδηγήσει σε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο χάρις στο οποίο η «θρυλική» ομάδα του Μάντσεστερ θα βρεθεί την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Champions League (5η αγγλική ομάδα μετά τις Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ).
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Κίτρινες: Φέτλμαν, Γιουνές – Φελαϊνί, Μχιταριάν
ΑΓΙΑΞ (Πέτερ Μπος): Ονάνα, Φέλτμαν, Ρίντεβαλντ (82΄ Ντε Γιονγκ), Σάντσες, Τραορέ, Κλάασεν, Γιουνές, Σένε (70΄ Φαν ντε Μπέικ), Ζιγιέκ, Ντόλμπεργκ (62΄ Κάμπος), Ντε Λιχτ.
Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, προσκαλεί τον Ολλανδό πιανίστα Diederik Wissels και την Πορτογαλίδα ερμηνεύτρια Ana Rocha για μια ξεχωριστή συνάντηση στη σκηνή του Half Note Jazz Club.
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στην Έλτσε, τη νίκησε εύκολα 4-1 και μείωσε στον ένα βαθμό τη διαφορά της από τη Μπαρτσελόνα που την Κυριακή υποδέχεται τη Σεβίλλη. Γκολ από τα 70 μέτρα πέτυχε ο Αρντά Γκιουλέρ!
Στο 35ο λεπτό ο Μαυροπάνος νίκησε τους πάντες στον αέρα μετά από κόρνερ και ισοφάρισε με δυνατή κεφαλιά για το τελικό 1-1 της Γουέστ Χαμ με τη Σίτι, δίνοντας... αέρα τίτλου στην Άρσεναλ!
Το γκολ του 29χρονου Ιβοριανού επιθετικού, Ζερεμί Μπογκά, στο 38' χάρισε την πολύτιμη νίκη στη «Βέκια Σινιόρα», που πλέον, πέρασε στην 4η θέση (Champions League) και περιμένει το ντέρμπι, Κόμο-Ρόμα.