H Πορτογαλία ήταν η θριαμβεύτρια του 62ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision που έγινε στο Κίεβο. Το Amar Pelos Dois (Αγάπη για δύο) που ερμήνευσε ο νεαρός Σαλβαντόρ Σομπράλ έσπασε κυριολεκτικά το ταμπλό, αφού κέρδισε την αγάπη κοινού (tele-voting) και επιτροπών.

Συνολικά συγκέντρωσε 758 βαθμούς και σχεδόν όλα τα 12άρια των επιτροπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, οι Επιτροπές ανακοίνωναν ζωντανά μόνο τους 12 βαθμούς, την υψηλότερη δηλαδή βαθμολογία.

Συγκινημένος, ο νεαρός Πορτογάλος ερμήνευσε το τραγούδι του στο τέλος μαζί με την αδελφή του Λουίζα.

Η Ελλάδα με την Demy και το This is Love, συγκέντρωσε 77 ψήφους και κατέλαβε την 19η θέση, ενώ η Κύπρος με το Gravity που ερμήνευσε ο Hovig συγκέντρωσε 68 ψήφους και κατατάχθηκε 21η σε σύνολο 26 χωρών.

Στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε η Βουλγαρία με 615 βαθμούς, στην τρίτη η Μολδαβία με 374 βαθμούς, στην τέταρτη το Βέλγιο με 363 βαθμούς και στην πέμπτη θέση η Σουηδία με 344 βαθμούς. Η Ιταλία που θεωρήθηκε ένα από τα φαβορί του διαγωνισμού έμεινε στην έκτη θέση με 334 βαθμούς.



Η βραδιά ήταν σε γενικές γραμμές εντυπωσιακή και κύλησε χωρίς απρόοπτα με εξαίρεση τη στιγμή που η νικήτρια του 2016 Τζαμάλα ερμήνευσε τη νέα της επιτυχία. Τότε εμφανίστηκε στη σκηνή ένας νεαρός, ο οποίος πέρασε από μπροστά της και έδειξε στην κάμερα τα οπίσθιά του.

Η Τζαμάλα δεν αντέδρασε, ο άνδρας οδηγήθηκε στην έξοδο από τους διοργανωτές και το σόου συνεχίστηκε.

Στη σκηνή της Eurovision εμφανίστηκε επίσης η Ρουσλάνα, νικήτρια της Eurovision το 2004 για την Ουκρανία, αλλά και η περσόνα Verka Serduchka, που ξεχώρισε με το χιούμορ και το ανατρεπτικό τραγούδι του 2007 στον διαγωνισμό της Φινλανδίας.

O πίνακας με την τελική βαθμολογία:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ