Ευρήματα τάφου πολεμιστή των Μυκηνών θα παρουσιαστούν σε συμπόσιο
Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο εύρημα, που φανερώνει τη διαχρονική σημασία του Μαραθώνα ως τόπου μνήμης για την αρχαία Αθήνα, πριν και μετά τη μεγάλη μάχη του 490 π.Χ., αποκαλύφθηκε το 2016, κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη θέση Πλάσι. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε συμπόσιο του ΕΚΠΑ την Παρασκευή.
Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο εύρημα, που φανερώνει τη διαχρονική σημασία του Μαραθώνα ως τόπου μνήμης για την αρχαία Αθήνα, πριν και μετά τη μεγάλη μάχη του 490 π.Χ., αποκαλύφθηκε το 2016, κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη θέση Πλάσι.
Πρόκειται για έναν κτιστό τάφο πολεμιστή, των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων (περ. 1600 π.Χ.), ο οποίος ήταν οπλισμένος με ξίφος, δόρυ, εγχειρίδιο, μαχαίρι και βέλη.
Σχεδόν μια χιλιετία αργότερα, στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους (περ. 700 π.Χ.), ο τάφος αποκαλύφθηκε από τους κατοίκους του δήμου Μαραθώνα, οι οποίοι άφησαν τα όπλα στη θέση τους, συνέλεξαν με προσοχή και σχολαστικότητα τα οστά του νεκρού, πιθανώς θεωρώντας ότι ανήκει σε έναν προαιώνιο μυθικό ήρωα και ίδρυσαν πάνω από τον τάφο ένα ιερό προς τιμήν του.
Το ιερό αυτό καταστράφηκε την εποχή της μεγάλης μάχης, πολύ πιθανώς από τον περσικό στρατό και εγκαταλείφθηκε, αφού πλέον τον κυρίαρχο τόπο ιστορικής μνήμης στην περιοχή αποτέλεσε ο Τύμβος του Μαραθώνα.
Τα παραπάνω θα παρουσιαστούν την Παρασκευή, 7 Απριλίου, στις 17:00, στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονικού Συμποσίου «Ανασκαφή και Έρευνα XI» που διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 6 και 7 Απριλίου 2017 (9.00-20.00), στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστεί το ερευνητικό έργο των μελών του Τομέα, ενώ η ειδική συνεδρία της Παρασκευής θα αφορά τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Πλάσι Μαραθώνα. Η ανασκαφή διεξάγεται από το 2014 σε μικρή απόσταση από τον Τύμβο του Μαραθώνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
- Πώς οι επιχειρηματίες έμαθαν να ζουν με τον πληθωρισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442