Πρόσβαση στον δημοσιογράφο της Die Welt δίνει η Άγκυρα στη Γερμανία
Η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει στις γερμανικές προξενικές αρχές δικαίωμα πρόσβασης στον φυλακισμένο ανταποκριτή της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος προφυλακίστηκε στην Τουρκία τον Φεβρουάριο με κατηγορίες περί κατασκοπείας, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει στις γερμανικές προξενικές αρχές δικαίωμα πρόσβασης στον φυλακισμένο ανταποκριτή της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος προφυλακίστηκε στην Τουρκία τον Φεβρουάριο με κατηγορίες περί κατασκοπείας, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η γερμανική κυβέρνηση ζητούσε επανειλημμένα να αποκτήσει πρόσβαση στον 43χρονο Γιουτζέλ, γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη στην Άγκυρα στις 27 Φεβρουαρίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατική» προπαγάνδα και υποκίνηση μίσους.
Η σύλληψη του συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τον δημοσιογράφο ότι ανήκει στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και ότι είναι «Γερμανός πράκτορας». Ο δημοσιογράφος, που αρνείται τις κατηγορίες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια και έξι μήνες, αν καταδικαστεί.
«Σήμερα το πρωί η Τουρκία επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά επίσημα… ότι τελικά θα αποκτήσουμε αύριο πρόσβαση στον Ντενίζ Γιουτζέλ για να διαπιστώσουμε οι ίδιοι σε ποια κατάσταση βρίσκεται έπειτα από τις δύσκολες μέρες που περνά στην φυλακή», τόνισε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση του.
Τουρκική πηγή, με γνώση του θέματος, τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Κολομβία: Τουλάχιστον 13 νεκροί εξαιτίας ασυνήθιστων για αυτήν την εποχή ισχυρών βροχοπτώσεων
- Κούβα: Δύο πολεμικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει το Μεξικό
- Ο Τραμπ διαβεβαιώνει πως θα υποδεχτεί τον Σι Τζινπίνγκ «προς το τέλος της χρονιάς» στον Λευκό Οίκο
- Πορτογαλία: Σαρωτική νίκη του σοσιαλιστή Σεγκούρο στις προεδρικές εκλογές έναντι του ακροδεξιού Βεντούρα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Κατάσκοπος 3 χρόνια και όχι μόλις 3 μήνες
- Ο φόβος για την AI, νέα πραγματικότητα στη Wall Street
