Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο αμερικανός καλλιτέχνης Τζέιμς Ρόζενκουϊστ

Πέθανε ο αμερικανός καλλιτέχνης Τζέιμς Ρόζενκουϊστ

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζέιμς Ρόζενκουϊστ, ο οποίος διεδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κινήματος της pop art με τους πίνακες και τις εγκαταστάσεις του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο αμερικανός καλλιτέχνης Τζέιμς Ρόζενκουϊστ, ο οποίος διεδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κινήματος της pop art με τους πίνακες και τις εγκαταστάσεις του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

Γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου 1933 στη Νότιο Ντακότα ξεκίνησε την σταδιοδρομία του φιλοτεχνώντας διαφημιστικές πινακίδες, προτού εγκατασταθεί σε στούντιο στο Μανχάταν για να δουλέψει πάνω στις δικές του ιδέες και δημιουργίες.

«Οι αφίσες μου ήταν καθαρή τέχνη» εξηγούσε ο ίδιος μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό το 2004, αναφερόμενος στην αντικειμενική δυσκολία να αναπαραστήσει πιστά το πρόσωπο των κινηματογραφικών αστέρων στις διαφημιστικές αφίσες των ταινιών που φιλοτεχνούσε.

Η πρώιμη τούτη εμπειρία του τον έφερε σε επαφή με την αισθητική της διαφήμισης, που αποτελούσε μία από τις καθοριστικές επιρροές της pop art, την οποία το κίνημα επανανερμήνευσε, χρησιμοποίησε και μετέστρεψε.

Ο Ρόζενκουϊστ ενσωμάτωσε, επίσης, στα πρώιμα έργα του μία σειρά από καταναλωτικά αντικείμενα, μία άλλη πτυχή της δημιουργικής τεχνικής της pop art.

Ο Ρόζενκουϊστ, μαζί με τους Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λίχτενσταϊν, θεωρούνται από τους θεμελιωτές της pop art, ενός κινήματος που ενώ αρχικά είχε αντιμετωπισθεί αρνητικά από τους «ιδαλγούς» της καλλιτεχνικής καθαρότητας, γοργά έμελλε να καθιερωθεί και να γίνει κυρίαρχο ρεύμα μέσα στον κόσμο της Τέχνης.

Το πλέον διάσημο έργο του είναι το F-111, ένας κολοσσιαίων διαστάσεων 3 μέτρα ύψος και 26 μέτρα μήκος πίνακας του 1964 – 1965, όμως επίσης και η σειρά των «σπαγκέτι» αποτελεί άλλο ένα σήμα κατατεθέν της παραγωγής του, μαζί με την επίσης γνωστή μικρή κοπέλα με την κάσκα και το Ατομικό Μανιτάρι.

Ο τελευταίος τούτος πίνακας είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς του κινήματος και της τεχνοτροπίας του και εκτίθεται στο ονομαστό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024