Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανώνυμοι ήρωες πρωταγωνιστούν στην έκθεση της Αγάπης Φεσατίδου

Ανώνυμοι ήρωες πρωταγωνιστούν στην έκθεση της Αγάπης Φεσατίδου

...

Η έκθεση ζωγραφικής της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη που φιλοξενείται στο «ΦΟΥΑΡ» με τίτλο «Έξοδοι κινδύνου και διέξοδοι» επικεντρώνεται στην αποτύπωση προσωπικών βιωμάτων και τραυμάτων του ατόμου, ποτέ δεν ήταν μια τόσο δημιουργική, εικαστική διαδικασία: Η καλλιτέχνις, που μετά από τέσσερα χρόνια περίπου πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική της έκθεση, επιχειρεί με τα έργα μεικτής τεχνικής, να προσκαλέσει τον θεατή, σε ένα διάλογο με τους ήρωες της διπλανής πόρτας, τους καθημερινούς ανώνυμους πρωταγωνιστές, που ζητούν διέξοδο, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

O Κωνσταντίνος Στουπάθης (Μουσειολόγος/ Συντηρητής έργων Τέχνης) σημειώνει: «Με ποιον τρόπο δραπετεύει ο άνθρωπος, από την καθημερινότητά του; Πώς επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά του, για να πορευτεί στο μέλλον;
Η Αγάπη Φεσατίδου-Ψαρράκη, μέσα από τη δεύτερη ατομική της έκθεση, με τίτλο:
«Έξοδοι κινδύνου + Διέξοδοι», θίγει τα προαναφερόμενα ζητήματα, με τρόπο απρόσωπο, αλλά και συγχρόνως επίκαιρο. Οι ήρωες των έργων της, είναι άνθρωποι καθημερινοί, άνθρωποι άγνωστοι κάθε ηλικίας, φύλλου ή ταξικής ομάδας. Αν και παραμένουν άγνωστοι, ωραιοποιούνται μέσα από έργα μικρών διαστάσεων, καμβάδες μεικτής τεχνικής.
Η εικαστικός, εστιάζει στην παράμετρο της ανθρώπινης απομόνωσης, όπως και της περιθωριοποίησης του ατόμου: άλλοτε με πρόσωπα που κοιτούν τον θεατή κατάματα, άλλοτε με αινιγματικές φυσιογνωμίες. Υπάρξεις απομονωμένες ή απολιθωμένες, στη δική τους πραγματικότητα.
Σκοπός της καλλιτέχνιδας, είναι η αντιπαραβολή του οικείου με το ανοίκειο, ή του γνώριμου με το ανώνυμο. Άνθρωποι, που οικειοποιούνται το αστικό περιβάλλον, άνθρωποι που ονειρεύονται, παρ΄όλα τα τραύματα που φέρουν, θέτουν ερωτήματα υπαρξιακά. Η Φεσατίδου-Ψαρράκη, εντάσσει στο έργο της pop-art στοιχεία, επιγραφές neon και αντικείμενα χρηστικά, μέσα από την τεχνική του κολάζ, για να υποδηλώσει ως γραφίστας άλλωστε, «τοίχους», στεγανά και κώδικες εξουσίας, που προσβάλλουν πρόσωπα και προσωπικότητες.
Στην αφήγησή της αυτή, απουσιάζουν οι δεσμοί επικοινωνίας, συντροφικότητας και συμπαράστασης, μεταξύ των πρωταγωνιστών των έργων της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι ανώνυμοι αυτοί ήρωες, αναζητούν διέξοδο στην πορεία της ζωής τους, ή υποδηλώνουν κρίση ταυτότητας: Μέσα από μια λανθάνουσα προοπτική, με πολλαπλά σημεία φυγής, με άξονες νημάτων και συντεταγμένες, οι άνθρωποι των έργων της, οριοθετούνται σωματικά ή και διχάζονται ψυχοσυναισθηματικά.
Παράδοξο ρόλο στην προσπάθειά της αυτή, παίζει το χρώμα και η εξπρεσσιονιστική πινελιά, που κάθε άλλο παρά γκρίζο αντίκτυπο έχει στο έργο της. Ίσως να υποδηλώνει, μια υποβόσκουσα αισιοδοξία, μια ονειροπόλα διάθεση, ότι δεν υπάρχουν μόνο ‘’έξοδοι κινδύνου’’, αλλά και ‘’δι-έξοδοι’’».

Γεννημένη το 1963 στο Ντίσελντορφ και μεγαλωμένη σε Δράμα και Λαύριο διδάχτηκε σχέδιο και σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη σχολή Βακαλό. Στη συνέχεια εργάστηκε επί σειρά ετών στον έντυπο Τύπο ως γραφίστας και art director.

Η έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιείται στο «ΦΟΥΑΡ» Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6 (1ος όροφος) θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαρτίου.

entertainment.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024