
Σε αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Fed
Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, κίνηση στην οποία συνέτειναν η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η σιγουριά πως ο πληθωρισμός αυξάνεται και πλησιάζει το ποσοστό-στόχο της Fed.
Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, κίνηση στην οποία συνέτειναν η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η σιγουριά πως ο πληθωρισμός αυξάνεται και πλησιάζει το ποσοστό-στόχο της Fed.
Η απόφαση του αμερικανικού ομοσπονδιακού πιστωτικού ιδρύματος να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, σε ένα φάσμα από το 0,75% ως το 1%, ερμηνεύεται από οικονομικούς αναλυτές ως η πιο πειστική ένδειξη μέχρι τώρα πως η Fed σταδιακά επανέρχεται σε μια πιο φυσιολογική νομισματική πολιτική.
Πάντως, η επιτροπή διαμόρφωσης πολιτικής της Fed δεν άφησε να διαφανούν σχέδια για την επιτάχυνση του ρυθμού της εφαρμογής πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής.
Αν και ο πληθωρισμός βρίσκεται «κοντά» στο ποσοστό-στόχο της (2%), ο στόχος αυτός είναι «συμμετρικός», σημειώνεται, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Fed θα μπορούσε να επιτρέψει ακόμη και λίγο μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών.
Οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι «σταδιακές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fed.
Στελέχη του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος επιμένουν ότι θα γίνουν δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων φέτος και άλλες τρεις το 2018.
Η Fed είχε αυξήσει μία φορά τα επιτόκιά της το 2016.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- LIVE: Μπρέντφορντ – Έβερτον
- Μητσοτάκης: Το φως κερδίζει το σκοτάδι – Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με τη συνοχή της κοινωνίας μας
- LIVE: Μπέρνλι – Μπράιτον
- Θεσσαλονίκη: Έξι συλλήψεις για κλοπές μέσα σε 24 ώρες
- Άρσεναλ – Μπόρνμουθ 1-2: Ήττα-σοκ για τους «κανονιέρηδες»
- Αταλάντη: Αυτοκίνητο εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα – Διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένο