Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και η Σάλμα Χάγιεκ κατά του Τραμπ

Και η Σάλμα Χάγιεκ κατά του Τραμπ

Σε μία επίδειξη δύναμης, συνδυασμένη με καλό χιούμορ, η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ, ο ιρλανδός σκηνοθέτης, Τζιμ Σέρινταν και οι μεξικανικές αρχές, στηρίζουν ενωμένοι, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα, σε ένδειξη καταδίκης αυτού που θεωρούν ως μη ανεκτικτότητα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Μεξικό, διοργανώνεται τρεις […]

Σε μία επίδειξη δύναμης, συνδυασμένη με καλό χιούμορ, η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ, ο ιρλανδός σκηνοθέτης, Τζιμ Σέρινταν και οι μεξικανικές αρχές, στηρίζουν ενωμένοι, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα, σε ένδειξη καταδίκης αυτού που θεωρούν ως μη ανεκτικτότητα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Μεξικό, διοργανώνεται τρεις εβδομάδες μετά τα βήματα που έγιναν από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της απέλασης αλλοδαπών χωρίς έγγραφα και την πρόσληψη 10.000 πρακτόρων στην υπηρεσία μετανάστευσης.

Έχει επίσης εκδοθεί προκήρυξη για εργολάβους για την κατασκευή τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό. Ήταν συνεπώς αναμενόμενο στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, την περασμένη Παρασκευή να γίνει κάποιου είδους αναφορά στον Τραμπ.

Πολλές από τις ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ πραγματεύονται το θέμα του αποκλεισμού, είτε μέσω του ρατσισμού «Bad Influence», του μισογυνισμού «Los Crimenes del Mar del Norte», «The Animal’s Wife» ή της γλώσσας «I Dream in Another Language», «Future Perfect». Η ταινία «A False Prophet», τη συμπαραγωγή της οποίας είχε αναλάβει το Φεστιβάλ, είναι εμπνευσμένη απευθείας από τον λαϊκισμό που ενσαρκώνει ο Τραμπ.

Αυτό που βίωσε το κοινό στο αμφιθέατρο Telmex στη Γκουανταλαχάρα την Παρασκευή το βράδυ, ήταν ένα πολιτικά φορτισμένο γκαλά με πολλές αιχμές για τον Τραμπ, όπως συνέβη στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και ίσως γίνει κανόνας σε μεγάλα φεστιβάλ στο εξωτερικό, όσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική του, σύμφωνα με το περιοδικό Page Six της εφημερίδας New York Times. Ο Ραούλ Παντίγια, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ, ανακοίνωσε ότι και το Φεστιβάλ σχεδιάζει να χτίσει τοίχους, αλλά μιας ταινιοθήκης με πέντε αίθουσες προβολών στη Γκουανταλαχάρα και επέκρινε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για «μισαλλοδοξία, ξενοφοβία και μισογυνισμό».

Στην τελετή προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους του Σέρινταν «Η 11η ώρα» με πρωταγωνίστρια τη Σάλμα Χάγιεκ και ακολούθησε εμφάνιση στη σκηνή του σκηνοθέτη. Στην ταινία, η Μαρία Χοσέ και ο ιρλανδός σύζυγός της έχουν ένα μπαρ στο Μανχάταν. Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου στο μπαρ συνωστίζονται σοκαρισμένοι κάτοικοι, αστυνομικοί από το NYPD και επικρατεί δυσπιστία, θλίψη και θυμός. Στις οθόνες τηλεόρασης, τα αθλητικά κανάλια έχουν αντικατασταθεί από τα κανάλια ειδήσεων που προβάλλουν εικόνες από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων και το πρόσωπο του ύποπτου τρομοκράτη, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η ατμόσφαιρα στο μπαρ είναι πολύ τεταμένη, με όλους να αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν για την τρομακτική επίθεση στην πόλη. Στο τέλος της ταινίας ο Μπρους Σπρίνγκστιν ερμηνεύει ζωντανά σε διασκευή το “This Land Is Your Land” του τραγουδοποιού της κάντρι Γούντι Γκάθρι.

Από τη σκηνή του γκαλά ο Σέρινταν είπε ότι ο Γκάθρι εκδιώχθηκε από τον Φρεντ Τραμπ, πατέρα του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο τραγουδιστής επέπληξε ως ρατσιστή επειδή δεν επέτρεπε μαύρους ενοικιαστές στο συγκρότημα κατοικιών του. Ο Γούντι Γκάθρι τον Δεκέμβριο του 1950 νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο συγκρότημα Μπιτς Χίβεν στο Μπρούκλιν, στο οποίο κατοικούσαν 1.800 μόνον «λευκοί». Σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού, ο Τραμπ ο πρεσβύτερος δεν δεχόταν μαύρους στο συγκρότημά του.

Η ιδέα για την ταινία μικρού μήκους γεννήθηκε λόγω της πορείας της Αμερικής πέρυσι, του διχασμού στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο Σέρινταν.

«Κοιτάς τη Σάλμα και αναρωτιέσαι τι έχει για να την αποκλείσεις» είπε ο Σέρινταν.

«Από τον Άμλετ και μετά, το ελάττωμα όλων των μεγάλων τραγικών ηρώων είναι το ελάττωμα του Τραμπ, σκοτώνουν τη θηλυκή πλευρά τους, από την Οφηλία έως την Δυσδαιμόνα» ανέφερε ο ιρλανδός σκηνοθέτης.

«Ο Τραμπ μου φαίνεται ότι είναι αυτός ο χαρακτήρας, ένας προτεστάντης που κάνει τις γυναίκες αόρατες» είπε.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαρτίου.

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024