Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι λέει το ΥΠΠΟΑ για το δημοσίευμα του Independent

Τι λέει το ΥΠΠΟΑ για το δημοσίευμα του Independent

Διευκρινίσεις για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα προσφέρει με τη μορφή δανεισμού, αρχαιολογικά αριστουργήματα σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο κάνει λόγο για «ανακρίβειες» στο δημοσίευμα του Independent, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται.

Διευκρινίσεις για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα προσφέρει με τη μορφή δανεισμού, αρχαιολογικά αριστουργήματα σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Στο θέμα αναφέρεται ότι τα Μουσεία της Ελλάδας φιλοξενούν εκπληκτικά αριστουργήματα, όπως το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα του Δία/Ποσειδώνα και η άφιξή τους στη Βρετανία θα προκαλούσε το ίδιο ενδιαφέρον που είχε προκαλέσει η πρώτη άφιξη του Πήλινου Στρατού από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο κάνει λόγο για «ανακρίβειες» στο δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται.

«Έως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία» σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας:

«Γίνεται όμως μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διάλογου για την επανένωση των γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στην δικαστική διεκδίκηση».

Ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Marbles), είπε -σύμφωνα με το υπουργείο- για το δημοσίευμα: «Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια. Άρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε. Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του Βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του Ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024