Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
19o ΦΝΘ: Έμφαση στο ελληνικό ντοκιμαντέρ

19o ΦΝΘ: Έμφαση στο ελληνικό ντοκιμαντέρ

Μεγάλος ο αριθμός των ελληνικών ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συνολικά, 64 ελληνικά ντοκιμαντέρ -μικρού και μεγάλου μήκους- προβάλλονται στη διάρκεια του Φεστιβάλ, με ορισμένους από τους έλληνες κινηματογραφιστές να βγαίνουν εκτός ελληνικών συνόρων ακολουθώντας τα θέματά τους. Τρία από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Μεγάλος ο αριθμός των ελληνικών ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συνολικά, 64 ελληνικά ντοκιμαντέρ -μικρού και μεγάλου μήκους- προβάλλονται στη διάρκεια του Φεστιβάλ, με ορισμένους από τους έλληνες κινηματογραφιστές να βγαίνουν εκτός ελληνικών συνόρων ακολουθώντας τα θέματά τους.

Τρία από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ συμμετέχουν και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.

Στο «Πού Είσαι Σινγκάλ;» -μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Βελγίου, Αυστρίας- ο Άγγελος Ράλλης ακολουθεί μια ομάδα προσφύγων Γεζίντι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, την Σινγκάλ, την οποία κατέλαβε το 2014 το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Το όνειρο της Σινγκάλ είναι ζωντανό για τους πρόσφυγες (ο Ράλλης επικεντρώνεται σε μία οικογένεια, μια παρέα εφήβων και έναν ηλικιωμένο άνδρα). Παράλληλα, παρακολουθεί τις προσπάθειες της οικογένειας Χαβίντ να απελευθερώσουν την κόρη τους. Ένα ντοκιμαντέρ εξαιρετικής δύναμης και μεγάλης αξίας που ολοκληρώνεται με μία επίσκεψη στη Σινγκάλ, η οποία όμως δεν υπάρχει πια: έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το ντοκιμαντέρ του Δομίνικου Ιγνατιάδη, «Village Potemkin». Πρώην χρήστης και ο ίδιος, ο σκηνοθέτης περιδιαβαίνει στην σύγχρονη Αθήνα με μία κάμερα, μιλώντας με πρώην χρήστες και προσπαθώντας να προσεγγίσει το θέμα της χρήσης από όλες τις πλευρές: της ικανοποίησης που μοιάζει να προσφέρει αρχικά στους χρήστες η χρήση κάποιας ουσίας, του εθισμού, της προσπάθειας απεξάρτησης, αναφερόμενος παράλληλα σε ζητήματα όπως η βιοπολιτική. Οι συμμετέχοντες δεν διστάζουν να αποκαλύψουν για τους ίδιους άβολες αλήθειες, σε ένα ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζει για τη σκληρή ειλικρίνειά του.

Το «The Extra Mile», το οποίο συμμετέχει επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβαλ, παρακολουθεί τις προσπάθειες του κομμωτή Λευτέρη Παρασκευά να λάβει μέρος στο τρίαθλο Arch to Arc που ξεκινά από τη Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου και καταλήγει -αφού ο συμμετέχων τρέξει, διασχίσει κολυμπώντας στη Μάγχη και κάνει ποδήλατο- στο Παρίσι. Η ταινία της Βικτώριας Βελλοπούλου αποτελεί μια προσωπική ιστορία θέλησης και επιμονής.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο Φεστιβάλ προβλήθηκε η ταινία «Πορτραίτο του Πατέρα σε Καιρό Πολέμου». Σε αυτό το ενδιαφέρον και ρομαντικό πορτραίτο, ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης στρέφει το ενδιαφέρον του στον πατέρα του, βοηθό καθηγητή στο Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο της Αθήνας και στις ερωτικές επιστολές που έστελνε στη Νέλλη, νεαρή φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα λυρικό ντοκιμαντέρ που επικεντρώνεται στον πατέρα, αλλά χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί στο ποια ήταν η Νέλλη Ανδρικοπούλου (μετέπειτα σύζυγος του Εγγονόπουλου και ζωγράφος, ξεναγός και συγγραφέας η ίδια).

Η σκηνοθέτις Μαργαρίτα Μαντά σκηνοθετεί τον «Μεγάλο Περίπατο της Άλκης», ντοκιμαντέρ για τη μυθιστορηματική ζωή της συγγραφέως Άλκη Ζέη, ενώ η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου καταγράφει στο «The Snake Charmer» τις προσπάθειες ενός σταρ του Μπόλιγουντ να αλλάξει τον τρόπο που οι Ινδοί αντιμετωπίζουν τις γυναίκες

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024