Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Γιόγκα και γυμναστική δεν βελτιώνουν τον ύπνο των γυναικών με εξάψεις

Η γιόγκα και η αερόβια γυμναστική δεν μειώνουν σημαντικά την διαταραχή του ύπνου που βιώνουν οι μεσήλικες γυναίκες με εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Η γιόγκα και η αερόβια γυμναστική δεν μειώνουν σημαντικά την διαταραχή του ύπνου που βιώνουν οι μεσήλικες γυναίκες με εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Τυχαιοποιημένη μελέτη που έκανε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σιατλ έδειξε ότι, ούτε το πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 12 εβδομάδων, είτε το πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής ίδιας διάρκειας επέφεραν στατιστικά σημαντική βελτίωση στη διάρκεια του ύπνου ή την ποιότητα του.

Αν και οι γυναίκες δεν είχαν δυσκολία να αποκοιμηθούν, η διατάραξη του ύπνου ήταν συχνή αρχικά και παρέμεινε και μετά από κάθε πρόγραμμα, με τις συμμετέχουσες να αναγκάζονται να σηκώνονται και να περπατούν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά μέσο όρο για περισσότερα από 50 λεπτά.

Παλαιότερα στοιχεία από την ίδια μελέτη είχαν δείξει ότι η γιόγκα και η αερόβια γυμναστική είχαν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική βελτίωση της υποκειμενικά αυτό-αναφερόμενης ποιότητας ύπνου και της σοβαρότητας της αϋπνίας.

«Ωστόσο, η καλύτερη αξιολόγηση των στοιχείων έδειξε ότι οι δύο παρεμβάσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα στον αντικειμενικά αξιολογούμενο ύπνο γυναικών με εξάψεις. Έτσι θα πρέπει να εξετάσουμε άλλες αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις για την ανακούφιση της συγκεκριμένης ομάδας», σχολιάζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Ντιανα Ταϊμπι Μπουσαναν, επίκουρη καθηγήτρια Βιο-συμπεριφορικής Νοσηλευτικής και Πληροφορικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του Σιατλ.

Να σημειωθεί ότι το κλινικό δείγμα αποτελούνταν από 186 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με εξάψεις, 40-62 ετών, που βίωναν κατά μέσο όρο 7,3 έως 8 επεισόδια εξάψεων την ημέρα. Οι συμμετέχουσες είχαν χωριστεί τυχαία, είτε να κάνουν γιόγκα, είτε αερόβια γυμναστική με επίβλεψη ή τη συνήθη σωματικής τους δραστηριοποίηση.

Ο ύπνος είχε αξιολογηθεί βάσει στοιχείων από φορητή συσκευή που φορούσαν οι γυναίκες και από ημερολόγια ύπνου. Η μέση διάρκεια του ύπνου αρχικά και μετά από κάθε παρέμβαση ήταν λιγότερη από επτά ώρες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024