
Τραμπ: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να αρθούν αν η Μόσχα βοηθήσει
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι θα διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας «τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο», οι οποίες μπορεί να αρθούν «εάν η Ρωσία βοηθήσει». Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις κινεζικές πρακτικές στα πεδία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εμπορικών συναλλαγών.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι θα διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας «τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο», οι οποίες μπορεί να αρθούν «εάν η Ρωσία βοηθήσει».
Στη συνέντευξη, ο Τραμπ είπε: «Εάν η Ρωσία μας βοηθήσει πραγματικά, γιατί κάποιος να (συνεχίσει να) επιβάλλει κυρώσεις σε κάποιον που κάνει κάποια αληθινά σπουδαία πράγματα;»
Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός υπονόησε ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στη Μόσχα εάν η Ρωσία βοηθήσει στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών και στην επίτευξη στόχων που η Ουάσινγκτον θεωρεί σημαντικούς.
Ο Τραμπ είπε στην εφημερίδα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
«Καταλαβαίνω ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, και δεν έχω καμιά αντίρρηση», ανέφερε.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις κινεζικές πρακτικές στα πεδία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εμπορικών συναλλαγών.
«Τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβανομένης της (πολιτικής της) “Ενιαίας Κίνας”» είπε ο Τραμπ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εξόργισε την κινεζική κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι δέχθηκε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν, αμφισβητώντας έτσι την πολιτική της «ενιαίας Κίνας». Οι ΗΠΑ επί δεκαετίες αποδέχονται δημόσια την κινεζική θέση ότι η Ταϊβάν είναι έδαφος της Κίνας.
Ο Τραμπ είχε πει στο παρελθόν ότι θα επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματός της αφού αναλάβει την εξουσία. Στη συνέντευξή του είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε αυτό ο βήμα από την πρώτη του ημέρα στο Λευκό Οίκο. «Θα τους μιλήσω πρώτα», τόνισε.
«Ασφαλώς χειραγωγούν (τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος)», επέμεινε, αλλά είπε ότι δεν θα επιβάλει κυρώσεις «ευθύς εξαρχής».
Εξήγησε στην WSJ ότι κατά την άποψή του, «αντί η κινεζική κυβέρνηση να πει “υποτιμάμε το νόμισμά μας”, λέει “ω, το νόμισμά μας πέφτει”. Δεν πέφτει. Το κάνουν επίτηδες».
«Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις δικές τους πλέον διότι το νόμισμά μας είναι ισχυρό και αυτό μας σκοτώνει», συνέχισε ο Τραμπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΗΠΑ – Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο – Λαβρόφ και συζήτηση κυρίως για Ουκρανία και Ιράν
- Βραζιλία: Ενοπλη επίθεση 13χρονου μέσα σε σχολείο – Νεκρά δυο μέλη του προσωπικού
- Στενά του Ορμούζ: Σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας συνέταξαν οι ΗΠΑ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακύρωσε το Σχέδιο Ελευθερία για τη συνοδεία πλοίων στο Ορμούζ, αδειάζοντας τον Ρούμπιο
- Στενά του Ορμούζ: Τουλάχιστον 10 ναυτικοί πέθαναν λόγω της σύγκρουσης, λέει ο Ρούμπιο
- Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο

