
Η τελευταία επιθυμία του Φιντέλ: Ούτε δρόμοι ούτε πλατείες με το όνομά του
Μία τελευταία επιθυμία είχε ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο: κανένας δρόμος, καμία πλατεία, κανένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του. Η επιθυμία έγινε απολύτως σεβαστή από τον αδελφό του Ραούλ, ο οποίος υπέγραψε τον σχετικό νόμο.
Μία τελευταία επιθυμία είχε ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο: κανένας δρόμος, καμία πλατεία, κανένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του. Η επιθυμία έγινε απολύτως σεβαστή από τον αδελφό του Ραούλ, ο οποίος υπέγραψε τον σχετικό νόμο.
Διαβάστε επίσης:
Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο του Κράτους και ο σχετικός νόμος απαγορεύει τη χρήση του ονόματος «Φιντέλ» σε θεσμούς, πλατείες, πάρκα, λεωφόρους, οδούς ή άλλα δημόσια σημεία.
Παράλληλα, απαγορεύεται η ανέγερση αγαλμάτων με τον Φιντέλ, η τοποθέτηση μνημείων, αλλά και η χρήση του ονόματος του ιστορικού ηγέτη για εμπορικούς σκοπούς.
Ο ίδιος ο Ραούλ είχε δηλώσει λίγο προτού τοποθετήσει την τέφρα του αδελφού του στο Κοιμητήριο της Σάντα Ιφιχένια, ότι ο Φιντέλ Κάστρο «ήταν εναντίον οποιασδήποτε εκδήλωσης λατρείας στο πρόσωπό του, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του».
Πάντως, δεν φαίνεται να απαγορεύεται η χρήση του προσώπου του Comandante για καλλιτεχνικούς λόγους. Αυτό σημαίνει, όπως τουλάχιστον συμπεραίνουν ισπανόφωνα ΜΜΕ, ότι ένας καλλιτέχνης δεν εμποδίζεται από το να αντλήσει έμπνευση από τη φιγούρα του ανθρώπου που άλλαξε την πορεία του Νησιού.
Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών.
Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Κλειστά» αυτιά στα σενάρια
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Παπαδοπούλου: Η σταθερότητα «χτίζεται» σε συμμαχίες
- Βιασμό κατήγγειλε 30χρονη στο κέντρο της Αθήνας – Ελεύθερος με όρους μετά την απολογία του ο 22χρονος κατηγορούμενος
- Η χαοτική, ερωτική ζωή του Τζακ Νίκολσον: Ένας γάμος, αρκετοί παθιασμένοι έρωτες και έξι παιδιά
- Πανσερραϊκός – Ατρόμητος 0-4: Παράσταση για ένα ρόλο
- Βουλή: Πόσοι ψήφισαν κατά στις άρσεις ασυλίας – Ποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία


