Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέντσι: Έχασα, αναλαμβάνω την ευθύνη, παραιτούμαι

Ρέντσι: Έχασα, αναλαμβάνω την ευθύνη, παραιτούμαι

Μπροστά στην αδιαμφισβήτητη νίκη του «όχι» ο Ματέο Ρέντσι κάνει πράξη την δέσμευσή του ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίδοση της παραίτησής του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα. «Δεν χάσατε εσείς. Η ήττα είναι δική μου» είπε απευθυνόμενος στους «φίλους» του «ναι» μιλώντας από το Παλάτσο Κίτζι μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης που σηματοδοτεί τους τίτλους τέλους της πρωθυπουργίας του και προκαλεί κύμα ανησυχίας σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μπροστά στην αδιαμφισβήτητη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα επί της συνταγματικής μεταρρύθμισης ο Ματέο Ρέντσι κάνει πράξη την δέσμευσή του ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίδοση της παραίτησής του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα.

«Δεν χάσατε εσείς. Εγώ έχασα. Και το λέω με δυνατή φωνή. Αλλά και έναν κόμπο στον λαιμό» είπε απευθυνόμενος στους «φίλους» του «ναι» μιλώντας από το Παλάτσο Κίτζι μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης που σηματοδοτεί τους τίτλους τέλους της πρωθυπουργίας του και προκαλεί κύμα ανησυχίας σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον αντίκτυπο της εισόδου της Ιταλίας σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας με τις τράπεζες και την οικονομία της στο «κόκκινο».

Ο κεντροαριστερός Ρέντσι, πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, συνεχάρη το «στρατόπεδο» του «όχι» και τους έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι με τη νίκη αναλαμβάνουν ευθύνες. «Οι ηγέτες του μετώπου του ‘όχι’ θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου» τόνισε.

«Έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη της ήττας. Ήθελα να μειώσω τις καρέκλες [πολιτικών, γερουσιαστών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης]. Αλλά η καρέκλα που φεύγει είναι η δική μου. Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας» ανέφερε.

«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ» ανέφερε ο Ρέντσι ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο αφού πρώτα συγκαλέσει την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλου.

Και κλείνοντας ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου» ανέφερε.

*«Σας ευχαριστώ όλους, όπως και να’ χει. Ζήτω η Ιταλία» είχε αναφέρει ο Ματέο Ρέντσι λίγο νωρίτερα στην πρώτη αντίδρασή του μέσω Twitter, πριν φτάσει στο Παλάτσο Κίτζι για να μιλήσει απευθείας στον ιταλικό λαό.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024