Η ΕΛ.ΑΣ. online με το Ποινικό Μητρώο, το όφελος για τους πολίτες
Σε λειτουργία τέθηκε η διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος «Police On Line» της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα Εθνικού Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με τη χρήση της διαδικτυακής αυτής διαδικασίας, οι Υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης διαδικασίας, να αναζητούν και να ανακτούν αντίγραφα Ποινικού Μητρώου προσώπων, για δημόσιο σκοπό.
Σε λειτουργία τέθηκε η διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος «Police On Line» της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα Εθνικού Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με τη χρήση της διαδικτυακής αυτής διαδικασίας (web service), οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα έχουν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης διαδικασίας, να αναζητούν και να ανακτούν αντίγραφα Ποινικού Μητρώου προσώπων, για δημόσιο σκοπό.
Πιο αναλυτικά, οι υπηρεσίες αυτές αφορούν στην:
- καταχώρηση αιτήματος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για Βεβαίωση Ποινικής Κατάστασης
- παρακολούθηση της εξέλιξης του αιτήματος αυτού
- αποστολή ποινικού δελτίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- ανάκτηση ποινικού δελτίου από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., με τη διασύνδεση των δύο αυτών συστημάτων μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καταργείται η έντυπη επεξεργασία, ελαχιστοποιούνται οι διοικητικές επιβαρύνσεις.
Και για τους πολίτες, θα επιτυγχάνεται στο εξής ταχύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση αιτημάτων τους από αστυνοιμικές Υπηρεσίες, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αυτή που θα έχει άμεσα στη διάθεσή της, διαδικτυακά, το αντίγραφο Ποινικού Μητρώου που οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να της προσκομίσουν για υπόθεσή τους.
Η συγκεκριμένη διασύνδεση έγινε σε συνέχεια του σχετικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΛ.Α.Σ.: Έτσι ανακοίνωσε το όνομα του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας – «Ξεκινάμε το μεγάλο ταξίδι για την Ελλάδα»
- Οι ασκήσεις που ρίχνουν την πίεση
- Φοροδιαφυγή: Έρχονται 50.000 έλεγχοι σε νησιά και τουριστικές περιοχές με AI και drones
- Γυμνάσια: Τελευταία ημέρα σήμερα για τους μαθητές – Πότε θα διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις
- Συνταγή: Κοτόπουλο με μανιτάρια
- ΠΑΣΟΚ: Η Επιτροπή Διεύρυνσης του Σκανδαλίδη επιστρατεύει το «βαρύ πυροβολικό» – Η πρώτη εκδήλωση στην Αττική

