Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Θέατρο αλληλεγγύης: Τα προσφυγόπουλα διψούν για θέατρο

Η σκηνή δεν αποδεικνύεται τελικά απαραίτητο εργαλείο για την αποστολή μηνυμάτων. Απαραίτητο όμως το αίσθημα συνεισφοράς που θέτει τις βάσεις για σημαντικές δημιουργίες. Με το πνεύμα αυτό πορεύεται το Θέατρο του Νέου Κόσμου που για 15η χρονιά συνεχίζει τη δράση του Θεάτρου αλληλεγγύης για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε άλλες ευαίσθητες ομάδες.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Θέατρο για όλους. Η σκηνή δεν αποδεικνύεται τελικά απαραίτητο εργαλείο για την αποστολή μηνυμάτων. Απαραίτητο όμως το αίσθημα συνεισφοράς που θέτει τις βάσεις για σημαντικές δημιουργίες. Με το πνεύμα αυτό πορεύεται το Θέατρο του Νέου Κόσμου που για 15η χρονιά συνεχίζει τη δράση του Θεάτρου αλληλεγγύης για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή ανήκουν σε άλλες ευαίσθητες ομάδες.

Πρόκειται για μια δράση που ξεκίνησε το 2002 με παραστάσεις για παιδιά σε νοσοκομεία και ιδρύματα, πολύ σύντομα όμως εξαπλώθηκε και σε άλλους χώρους, όπως σε ειδικά σχολεία, καταυλισμούς τσιγγάνων, προσφυγικούς καταυλισμούς, στέκια προσφύγων, γυναικείες φυλακές, προγράμματα απεξάρτησης για μητέρες με τα παιδιά τους κλπ.

Για τη νέα χρονιά επιχειρείται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, σε όποιες δομές φιλοξενούνται παιδιά, είτε με τις οικογένειές τους είτε ασυνόδευτα.

Σκοπός είναι η προσφορά του θεάτρου σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να το αγγίξουν, που έχουν μηδαμινή πρόσβαση σε αυτό.

«Οι αντιδράσεις είναι πολλαπλές. Σίγουρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς τα παιδιά είναι πιο διψασμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπουμε την ευγνωμοσύνη των παιδιών, παίρνουμε το δώρο μας. Τα παιδιά χαρίζουν απλόχερα τη θετική ανταπόκριση ή σηκώνονται να φύγουν. Δεν υπάρχει το πρέπει, οι αντιδράσεις είναι πιο αυθόρμητες, πιο απόλυτες», τονίζει στο in.gr ο σκηνοθέτης της φετινής παράστασης του Θεάτρου αλληλεγγύης, Παντελής Δεντάκης για να προσθέσει:

«Η ανάγκη για θέατρο είναι πολύ πιο ζωτική σήμερα. Στα χρόνια της κρίσης το θέατρο δεν έχει υποστεί τη συρρίκνωση που έχουν υποστεί άλλοι κλάδοι. Υπάρχουν πολλές παραστάσεις, ο κόσμος προτιμά να ψυχαγωγηθεί από ότι να διασκεδάσει».

Το έργο που θα παρουσιαστεί την περίοδο 2016-2017 έχει τίτλο «Στη χώρα του Βασιλιά των κλόουν». Πρόκειται για μια παράσταση που από συνειδητή επιλογή αποδίδεται κυρίως… χωρίς γλώσσα. Τα πρόσωπα του έργου μιλούν μια επινοημένη, «ακαταλαβίστικη» γλώσσα, που ακριβώς γι’ αυτό θα γίνεται εύκολα αντιληπτή από όλα τα παιδιά, είτε μιλούν ελληνικά είτε όχι.

Η Λούνα και ο Σαμάν φτάνουν στη χώρα του βασιλιά των Κλόουν. Έρχονται από πολύ μακριά και ονειρεύονται να ζήσουν σ’ αυτόν τον θαυμαστό τόπο και να γίνουν κι αυτοί δύο μικροί κλόουν. Όμως, ο βασιλιάς της χώρας, Φαμπ, τους υποδέχεται με καχυποψία και αυστηρότητα. Οι διαφορετικές γλώσσες που μιλούν, ο φόβος του ξένου, του άγνωστου και του αλλιώτικου θα δημιουργήσουν ανάμεσα στους τρεις ήρωες κωμικές παρεξηγήσεις και συγκρούσεις, αλλά σιγά σιγά θα βρεθεί ο τρόπος να επικοινωνήσουν και να ενωθούν μέσα από το γέλιο και το παιχνίδι.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη, Κατερίνα Καλαντρανάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης

Χώρος
Κεντρική Σκηνή
Μέχρι 9.4.2017

Ώρες
Κυριακή 12:00

Εισιτήρια
Γενική είσοδος 5€ προαιρετικό

Καθημερινά παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης και σχολεία.

entertainment.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024