ΝΔ: Ζητά σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Ερωτήσεις για τις δηλώσεις του αλβανού υπουργού Εξωτερικών περί «τσάμικου» θέματος και για τις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάννης κατέθεσαν την Πέμπτη οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, οι δύο βουλευτές καλούν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να δώσει εξηγήσεις και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Ερωτήσεις για τις δηλώσεις του αλβανού υπουργού Εξωτερικών περί «τσάμικου» θέματος και για τις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάννης κατέθεσαν την Πέμπτη οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, οι δύο βουλευτές καλούν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να δώσει εξηγήσεις και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Αναλυτικότερα, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσαν: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με το υποτιθέμενο ‘τσάμικο ζήτημα’,εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
» Ο κ. Κοτζιάς οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που ώθησαν την ελληνική πλευρά, να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση ‘θεμάτων’, όπως το ‘τσάμικο’, ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα.
» Οφείλει επίσης να εξηγήσει γιατί αποδέχθηκε μια διαδικασία υποβολής, απαράδεκτων, εγγράφων, υπό την μορφή non paper στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα οποία κατέστησευπαρκτό σε διμερές και διεθνοποίησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε.
» Την ίδια στιγμή, η εκδήλωση τάσεων αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών Ειρήνης, όπως αυτή της Λωζάνης, εκ μέρους της Τουρκίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν και αξιολογηθούν όχι μέσω ‘διαρροών’, ‘κύκλων’ ή δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διάλογου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
» Ζητάμε από τον κ. Κοτζιά να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να εκτιμηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο οι νέες τουρκικές προκλήσεις.
» Ζητήσαμε τέλος, με γραπτό μας αίτημα, την σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μόνο η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει στα Στενά
- Η τιμή του Brent ακόμη και στα 119 δολάρια ανά βαρέλι πριν υποχωρήσει – Κλονίζονται οι αγορές παγκοσμίως
- Ο Όρμπαν «μπλόκαρε» ξανά το δάνειο των 90 δισ. για την Ουκρανία – «Θα βρούμε τρόπο», λέει η φον ντερ Λάιεν
- «X»: Το νέο κουμπί που έρχεται δεν είναι και τόσο… νέο
- Μητσοτάκης: Εξαιρετικά θετικό ότι ενεργοποιήθηκε η ρήτρα αμυντικής συνδρομής όταν η Κύπρος δέχθηκε επίθεση
- Ρωσία: Νέα έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στον Περσικό Κόλπο
