Ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτιέρες θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την Πέμπτη η επίσημη επικύρωση της επιλογής και έπεται η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επί μία δεκαετία, αναμένεται να διαδεχθεί τον Μπαν Γκι-μουν στις αρχές του 2007.
Στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την Πέμπτη η επίσημη επικύρωση της επιλογής και έπεται η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επί μία δεκαετία, αναμένεται να διαδεχθεί στις αρχές του 2017 τον Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος θα αφήσει τα ηνία των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από επίσης δέκα χρόνια.
Η επίσημη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επικύρωση της επιλογής Γκουτιέρες αναμένεται να λάβει χώρα την Πέμπτη. Εν συνεχεία η υποψηφιότητα θα τεθεί προς τελική έγκριση στην Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών.
Στην άτυπη, μυστική ψηφοφορία της Τετάρτης στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας κανένα από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη με δικαίωμα βέτο δεν καταψήφισε την υποψηφιότητα Γκουτιέρες.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έγινε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.
Το 15μελές Συμβούλιο διεξάγει μυστικές ψηφοφορίες για κάθε μία από τις 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές να είναι η «ενθάρρυνση», η «αποθάρρυνση» και η μη έκφραση γνώμης. Ο Γκουτιέρες έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ δύο κράτη μέλη του ΣΑ δεν εξέφεραν γνώμη.
Ο Αντόνιο Γκουτιέρες είχε το προβάδισμα και στις πέντε προηγούμενες ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε μια επίσημη ψηφοφορία αύριο το πρωί στις 10:00 και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει διά βοής» ανέφερε ο Τσούρκιν, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Οκτώβριο. «Ευχόμαστε καλή τύχη στον κ. Γκουτιέρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη πενταετία» επισήμανε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί δεδομένη την εκλογή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ και τη Γροιλανδία – Γιατί επέκρινε τη Δανία
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 7ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Νιούκαστλ – Αϊντχόφεν 3-0: Για 8άδα οι Άγγλοι, θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό (vid)