Προς ενεργοποίηση η διεθνής συμφωνία για το κλίμα μετά το πράσινο φως της ΕΕ
Η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ έπειτα από την απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ να την επικυρώσουν εντός της εβδομάδας.
Η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ έπειτα από την απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ να την επικυρώσουν εντός της εβδομάδας.
Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές να επικυρωθεί η συμφωνία από όλες τις χώρες-μέλη ταυτόχρονα, αναφέρουν το Reuters και το Associated Press.
Η διεθνής συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο στο Παρίσι μπορεί να τεθεί σε ισχύ εφόσον επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες, στις οποίες πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Εξήντα δύο χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει, αντιστοιχούν όμως μόνο στο 52% των εκπομπών. Η επικύρωση από την ΕΕ με διαδικασίες fast-track φέρνει τη συμφωνία πέρα από το όριο του 55%.
Το νομικό έγγραφο με το οποίο επισημοποιείται η επικύρωση αναμένεται να παραδοθεί στον ΟΗΕ την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στην επόμενη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου στο Μαρακές του Μαρόκου.
Η ΕΕ υπερηφανεύεται ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης στις προσπάθειες για το κλίμα, δέχτηκε όμως επικρίσεις όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα -οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές- πρόλαβαν να επικυρώσουν τη συμφωνία πρώτες.
Η ΕΕ, στην οποία αντιστοιχεί το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, σκόπευε αρχικά να περιμένει μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ξεχωριστά από κάθε χώρα-μέλος. Τελικά, όμως, αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές έτσι ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, να παραμείνει «πολύ κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.
Υπάρχουν ωστόσο επιστημονικές μελέτες που προειδοποιούν ότι ο στόχος είναι πρακτικά ανέφικτος χωρίς περαιτέρω μέτρα.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επενδύσεις: Πώς η γεωπολιτική αναταραχή και η ενεργειακή κρίση μετέβαλε το κλίμα στην Ελλάδα
- Οι 5 πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι στον κόσμο – Η θέση «έκπληξη» της Ερμού
- Πώς τα video games επηρεάζουν τη μνήμη;
- Πιέζει για Καρέτσα η Ντόρτμουντ: «Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά…»
- Δημόσιο: Ποιοι εργαζόμενοι αποκτούν επικουρική ασφάλιση
- Χρέη στην εφορία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιους και πώς ωφελεί η ρύθμιση
- «Tender»: Μια τρυφερή παράσταση για την εποχή των social media στο θέατρο Αλκμήνη
- Απεβίωσε ο πρώην εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442