Συνάντηση Κατρούγκαλου κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά
Η ατζέντα των εργασιακών τέθηκε επί τάπητος στη νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων στην προσπάθεια συγκρότησης κοινού μετώπου έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Κοινό κείμενο συντάσσουν οι κοινωνικοί εταίροι προτάσσοντας αυτά που συμφωνούν (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις) και «παραλείποντας» αυτά που διαφωνούν.
Σε εξέλιξη είναι οι επαφές μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, με στόχο τη συγκρότηση του κοινωνικού μετώπου κυβέρνησης – ΓΣΕΕκαι εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων, εν όψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το εργασιακό.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, και νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κοινό κείμενο συντάσσουν οι κοινωνικοί εταίροι προτάσσοντας αυτά που συμφωνούν (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις) και «παραλείποντας» αυτά που διαφωνούν.
Χθες, ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρόεδρο του ΣΕΒΘεόδωρο Φέσσα, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας μεταξύ της κορυφαίας εργοδοτικής οργάνωσης και των υπόλοίπων κοινωνικών εταίρων, καθώς και του υπουργείου Εργασίας, στην συγκρότηση της ατζέντας γύρω από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακές σχέσεις.
Η ατζέντα της συζήτησης μεταξύ του Γ. Κατρούγκαλου και του Θ.Φέσσα αφορούσαν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ιδιαιτερότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων, τον ρόλο του ΟΜΕΔ, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, για τον οποίο τόσο ο ΣΕΒ όσο και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις έχουν θέσει θέματα «πρακτικών στρέβλωσής του».
Επίσης, σήμερα συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται στο τέλος του επόμενου μήνα να παραδώσει στον κ. Κατρούγκαλο υπόμνημα με την εφαρμογή των «βέλτιστων πρακτικών» που ισχύουν για τις εργασιακές σχέσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι να προσέχετε για να μην πέσετε θύμα απατεώνων στο διαδίκτυο – Οι οδηγίες της αστυνομίας
- Λουτσέσκου: «Παλέψαμε και σηκωθήκαμε ξανά – Πολύ σημαντικός ο βαθμός»
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επίκειται ανατροπή της απαγόρευσης κινητήρων εσωτερικής καύσης
- ΕΚΠΑ: Ψηφιακή πλατφόρμα με τα ιστορικά πλημμυρικά δεδομένα σε όλη την Ελλάδα
- Η περιουσία της Σόφι Κινσέλα: Πώς η «βασίλισσα της ρομαντικής κομεντί» έχτισε μια αυτοκρατορία εκατομμυρίων
- Πιερρακάκης: Στο «τιμόνι» και του ESM μετά την προεδρία του Eurogroup