Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Pink Martini: Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί

Pink Martini: Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί

Οι Pink Martini επιστρέφουν στην Ελλάδα με κομμάτια και στίχους που ενώνουν γενιές και λαούς. Ο ιδρυτής του συγκροτήματος, Τόμας Λόντερντεϊλ, εκτός από τη μουσική ασχολείται και με τον ακτιβισμό. Σε νέα συνέντευξή του στο in.gr, αναφέρεται στη συγκίνηση που κυριαρχεί στις συναυλίες των Pink Martini, στο τραγούδι που τους απογείωσε, αλλά και στον ακτιβισμό που ο ίδιος έχει αναπτύξει.

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Τα τραγούδια τους μοιάζουν με νοσταλγική ανάμνηση, η μουσική τους βασίζεται σε πρωτότυπες συνθέσεις κλασικών κομματιών και οι ήχοι τους βγάζουν στην επιφάνεια στοιχεία ρετρό. Οι Pink Μartini στέλνουν μήνυμα κατά των διακρίσεων και των ρατσιστικών συμπεριφορών παντρεύοντας, μέσα από τα άλμπουμ τους, διαφορετικές κουλτούρες.

Το δημοφιλές συγκρότημα, πουέχει συνεργαστεί με τα δισέγγονα των Τζορτζ και Μαρίας φον Τραπ, γνωστοί από την Μελωδία της Ευτυχίας, έρχεται ξανά στην Ελλάδα, στις 4 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών​ στη Θεσσαλονίκη και στις 5 Ιουλίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, με κομμάτια και στίχους που ενώνουν γενιές και λαούς.

Για άλλη μια φορά θα ακουστούν τα τραγούδια Je ne veux pas travallier, Amado mio και Una notte a Napoli μέσα από ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι.

Ο ιδρυτής των Pink Martini, Τόμας Λόντερντεϊλ, εκτός από τη μουσική ασχολείται και με τον ακτιβισμό. Συχνά αναφέρεται στην κλασική μουσική στην οποία έχει εντρυφήσει τόσο εκείνος όσο και τα μέλη του συγκροτήματός του. Συνηθίζει, δε, να μνημονεύει τα φοιτητικά του χρόνια στο Χάρβαρντ, τότε που διοργάνωνε ανελλιπώς εκδηλώσεις.

Σε νέα συνέντευξή του στο in.gr, αναφέρεται στη συγκίνηση που κυριαρχεί στις συναυλίες των Pink Martini, στο τραγούδι που τους απογείωσε, αλλά και στον ακτιβισμό που ο ίδιος έχει αναπτύξει.

Με ευφάνταστο τρόπο παντρεύετε διαφορετικούς πολιτισμούς στη μουσική σας. Για ποιον από όλους τρέφετε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω έναν. Πάντα με ενδιέφερε να γνωρίζω νέες κουλτούρες. Κάθε πολιτισμός είναι ξεχωριστός, ένας θησαυρός που πρέπει να ανακαλυφθεί και η περίοδος «ανακάλυψής» του είναι αυτό που με συναρπάζει περισσότερο.

Σε μια εποχή που τα ποσοστά των ρατσιστικών επιθέσεων ακολουθούν ανησυχητική πορεία, πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να γεφυρώσει διαφορές στέλνοντας μήνυμα ενότητας;

Πάντα θα υπάρχει το κακό στον κόσμο μας. Έτσι έχουν τα πράγματα. Παρ΄όλα αυτά όλοι μας πρέπει να μαχόμαστε το κακό. Στη μουσική απουσιάζουν το κυνικό στοιχείο, οι πολιτικοί και θρησκευτικοί περιορισμοί… Η μουσική μπορεί να θεραπεύσει και να γεφυρώσει χώρες και πολιτισμούς, να ενώσει ανθρώπους.

Θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας ρετρό;

Υποθέτω ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός θα μπορούσε να βασιστεί στο γεγονός ότι η μουσική μας έχει έντονα το ρομαντικό στοιχείο. Πρόκειται για έναν πολυπολιτισμικό ποπ ήχο. Όλα τα μέλη της ορχήστρας έχουμε υπόβαθρο κλασικής μουσικής, παρόμοιες μουσικές προτιμήσεις και μια αγάπη για τη vintage μουσική αισθητική. Αυτή η μείξη ήχου που βγάζουμε, νομίζουμε ότι είναι πιο σωστό να αναγνωριστεί ως πολυπολιτισμική ποπ.

Πώς καταλήξατε σε αυτό το είδος μουσικής;
Οι ορχήστρες του Χόλιγουντ αποτελούσαν πάντα βασική πηγή έμπνευσης για μένα. Έχω κλασικό υπόβαθρο, οπότε, από την αρχή, επιθυμία μου ήταν να μεταφέρω στη σκηνή αυτή την υπέροχη αίσθηση μια μεγάλης ορχήστρας. Πολλές φορές παίζω μόνος μου στο πιάνο για να χαλαρώσω. Αυτή είναι και η κατάλληλη ώρα για μένα για να προσπαθήσω να εμπλουτίσω παλιές μελωδίες (που έχω μόλις ανακαλύψει) με την αίσθηση και την αισθητική της κλασικής μουσικής. Στην ουσία δημιουργώ μουσική που θα μου άρεσε – προσωπικά – να ακούω.

Έντονη συγκίνηση υπάρχει σε συναυλίες σας;
Έχουμε παίξει με περισσότερες από 50 συμφωνικές ορχήστρες και έχουμε εμφανιστεί σε πολύ όμορφους και ιστορικούς χώρους, σαν το Χόλιγουντ Μπόουλ , το Κάρνεγκι Χολ, το Θέατρο Ολύμπια στο Παρίσι και το Άλμπερτ Χωλ. Όλες αυτές οι συναυλίες μας έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου.

Το τραγούδι σας «Je ne veux pas travallier» υιοθετήθηκε ως φράση για την υπεράσπιση δικαιωμάτων από μια μεγάλη μερίδα εργατών στη Γαλλία. Ποιο άλλο κομμάτι σας θα λέγατε ότι έγινε τόσο γνωστό από τους στίχους του;
Το Je ne veux pas travallier είναι πολύ σημαντικό για τους Pink Martini μιας και αυτό μας έφτιαξε ολόκληρη καριέρα στην Ευρώπη, πριν καν γίνουμε γνωστοί στην Αμερική. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε τον νέο μας δίσκο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Θα είναι μια μείξη πρωτότυπων συνθέσεων με «πειραγμένα» κλασικά τραγούδια (με το γνωστό μας στιλ). Εύχομαι και αυτός ο δίσκος να έχει την ίδια απήχηση στον κόσμο, όλοι δηλαδή να βρουν ένα τραγούδι να αγαπήσουν και να τους συγκινεί.

Το σενάριο της σόλο καριέρας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σας;
Όχι, ποτέ. Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι είμαστε μία μεγάλη, πολυπληθής και πολύχρωμη οικογένεια. Αυτό το στοιχείο μας δίνει τρομερή ενέργεια στη σκηνή και μας παρέχει μουσική ποικιλία.

Ο ακτιβισμός υπάρχει στη ζωή σας; Τι φοβάστε περισσότερο σχετικά με το μέλλον;
Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι διακρίσεις, οι διαχωρισμοί. Ένα από τα μηνύματα που στέλνουν οι Pink Martini αφορά στην ένωση διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων μέσω της μουσικής. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος.


Πόσο απειλητικά εξαπλώνονται τα ακροδεξιά κόμματα σε όλο τον κόσμο;
Δεν είμαι μάντης. Αυτό που σίγουρα ξέρω πλέον, είναι ότι το πραγματικό πρόβλημα παγκοσμίως είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί.


Πληροφορίες για τη συναυλία στην Τεχνόπολη

Εισιτήρια
Καθήμενοι: 34 ευρώ
Γενική είσοδος: 29 ευρώ
Φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας:22 ευρώ

Προπώληση
www.viva.gr, 11876, Tickethouse, Public, Media Markt, Seven Spots, Reload,

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024