ΟΗΕ: Αποκτά εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας
Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να δημουργήσει την πρώτη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί). Κατά της απόφασης ψήφισαν η Ρωσία και η Κίνα.
Tο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να δημουργήσει την πρώτη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί).
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ύστερα από μαραθώνια συζήτηση.
«Είναι ένας σημαντικός σταθμός» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ρολάντο Γκόμες στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW), που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική.
Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα διορίζεται για 3 χρόνια, θα έχει ως αποστολή την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Θα πρέπει να εργάζεται σε συνεργασία με τα κράτη για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία των μελών της κοινότητας.
Η απόφαση -η οποία προτάθηκε από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Ουρουγουάη- υιοθετηθηκε από 23 κράτη μέλη (από 47 συνολικά).
Δεκαοκτώ ήταν αντίθετα (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα), ενώ 6 απείχαν (μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική).
Στην απόφαση καλούναι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργάζονται με τον εμπειρογνώμονα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ντόρτμουντ-Μπόντο Γκλιμτ 2-2: Οι Νορβηγοί έριξαν «βόμβα» στη Γερμανία
- Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι 1-2: Τεράστιο «διπλό» με ανατροπή γα την αρμάδα του Γκουαρντιόλα
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Παρί Σεν Ζερμέν 0-0: «Στοπ» του Βαλβέρδε στους Γάλλους
- Πάτρα: Αιματηρό επεισόδιο στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Στο νοσοκομείο 32χρονος κρατούμενος
- Ουκρανία: Έστειλε το αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο στις ΗΠΑ – Τα τρία έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι
- Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη των αγροτών, επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό
