Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Λίγοι μήνες απέμειναν για να ανοίξει τις πύλες του οριστικά στο κοινό το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του νέου πολιτιστικού πόλου που βρίσκεται στο Δέλτα Φαλήρου.

Λίγοι μήνες απέμειναν για να ανοίξει τις πύλες του οριστικά στο κοινό το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του νέου πολιτιστικού πόλου που βρίσκεται στο Δέλτα Φαλήρου.

Το ΚΠΙΣΝ άνοιξε και φέτος τις πόρτες του στο κοινό, με ένα τετραήμερο δωρεάν εκδηλώσεων υπό τον τίτλο Metamorphosis. Οι επισκέπτες για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπως επίσης και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ολόκληρη την έκτασή του.

Το κτιριακό συγκρότημα που χρειάστηκαν 8 χρόνια για την υλοποίησή του, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο ο οποίος «πάντρεψε» μία κατασκευή 60.000 τετραγωνικών με ένα πάρκο 210 στρεμμάτων.

Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στο Κέντρο Πολιτισμού είναι το πάρκο το οποίο είναι φυτεμένο με 1.400 δέντρα και 280.000 θάμνους και φυτά. Η πορεία προς τον τεχνητό λόφο κάτω από τον οποίο έχουν χωροθετηθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γίνεται δίπλα από ένα μεγάλο κανάλι με θαλασσινό νερό.

Ο επισκέπτης αφού διασχίσει κατά μήκος το κανάλι συναντάει την «Αγορά». Πρόκειται για το βασικό αίθριο και κεντρικό σημείο του συγκροτήματος από όπου στα δεξιά είναι η είσοδος της Βιβλιοθήκης και στα αριστερά της όπερας.

Στο χώρο υποδοχής εκτίθεται το κύπελλο του Σπύρου Λούη και ακριβώς δίπλα η έκθεση «Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση» που θα λειτουργεί έως 31 Ιουλίου.

Ενώ τα 23.000 τετραγωνικά της βιβλιοθήκης βρίσκονται κάτω από τον τεχνητό λόφο δίνει την αίσθηση ότι είναι επάνω στην επιφάνεια της γης χάρη στον φυσικό φωτισμό ο οποίος μπαίνει από τα ανοίγματα στην οροφή.

Στο κτίριο της Βιβλιοθήκης που χωρίζεται στο ερευνητικό κομμάτι αλλά και σε αυτό που θα έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό, θα φιλοξενηθούν 700.000 τόμοι που θα μεταφερθούν από την Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ η χωρητικότητα ανέρχεται σε 2.000.000 τόμους. Στο ισόγειό της έχουν διαμορφωθεί χώροι υψηλής τεχνολογίας για παιδιά και εφήβους όπου κυριαρχούν τα έντονα χρώματα στα έπιπλα.

Εκτός των αναγνωστήρια που υπάρχουν στους ορόφους με τα γραφεία με τις λιτές γραμμές, υπάρχει και ειδικός χώρος για τη φύλαξη και συντήρηση σπάνιωνβιβλίων και εντύπων.
Τα συστήματα ασφαλείας θα είναι τελευταίας τεχνολογίας. ¨Όλα τα βιβλία θα υποστηρίζονται με τσιπάκι RFID που θα δίνει τη δυνατότητα να μπορεί ο επισκέπτης μέσω ενός τηλεκοντρόλ να μπορεί να βρει, από οποιοδήποτε σημείο της βιβλιοθήκης, το βιβλίο που επιθυμεί, σκανάροντας απλώς το χώρο. Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα εμποδίζεται και η κλοπή.

Η Λυρική Σκηνή καταλαμβάνει 28.000 τετραγωνικά στο σύνολό της. Η κεντρική σκηνή της όπερας, που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είναι ντυμένη στα κόκκινα και η επένδυση περιμετρικά έχει γίνει από ξύλο κερασιάς όπου η ειδική διαμόρφωσή τους εξασφαλίζει άριστη ακουστική.
Η χωρητικότητά της είναι για 1.400 άτομα. Το κάθε κάθισμα διαθέτει ατομική οθόνη όπου ο θεατής θα αναγράφονται πληροφορίες της παράστασης. Επίσης διαθέτει σύστημα ενίσχυσης ήχου για άτομα με προβλήματα ακοής αλλά και ειδικές θέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Μία πολύ έξυπνη ιδέα είναι το χαμόγελο της οροφής που κατασκευάστηκε για να κάνει αθέατους τους φωτισμούς. Δίπλα από την κεντρική σκηνή βρίσκεται η Εναλλακτική Σκηνή που μπορεί να φιλοξενήσει διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και χωρητικότητα έως 400 άτομα. Επίσης έχουν διαμορφωθεί αίθουσες για πρόβες.

Στον όγδοο όροφο του κτηρίου έχει διαμορφωθεί ο «Φάρος», ένας πολυχώρος εκδηλώσεων που βρίσκεται στο πιο ωραίο σημείο του συγκροτήματος με πανοραμική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο χώρος βρίσκεται κάτω από το πρωτοποριακό, ενεργειακό στέγαστρο από φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στηρίζεται σε 30 κολόνες οι οποίες λειτουργούν ως δίαυλοι για τη μεταφορά των νερών της βροχής από την οροφή στους συλλέκτες βρόχινου νερού για να χρησιμοποιηθεί στο πότισμα του πάρκου.

Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι στο πάρκινγκ του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος θα υπάρχουν θέσεις φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θέσεις ποδηλάτων, αλλά και ντουζ για τους εργαζόμενους που επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους,

Το Κέντρο Πολιτισμού είναι σχεδόν έτοιμο. Μένει ωστόσο να ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης στο Ελληνικό Δημόσιο για να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Μαρία Παπουτσή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024