Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Led Zeppelin «δεν έκλεψαν» το Stairway to Heaven

Οι Led Zeppelin «δεν έκλεψαν» το Stairway to Heaven

Σώμα ενόρκων στο Λος Άντζελες έκρινε ότι οι Led Zeppelin δεν έκλεψαν την εισαγωγή του θρυλικού τους κομματιού Stairway to Heaven. Οι Spirit, ψυχεδελικό συγκρότημα του Λος Άντζελες, υποστήριζαν πως η χαρακτηριστική μελαγχολική κιθαριστική μελωδία της εισαγωγής του τραγουδιού ήταν δανεισμένη από το ορχηστρικό τους κομμάτι «Taurus», που κυκλοφόρησε το 1968, τρία χρόνια πριν τη δημιουργία των Πέιτζ και Πλαντ.

Σώμα ενόρκων στο Λος Άντζελες έκρινε ότι οι Led Zeppelin δεν έκλεψαν την εισαγωγή του θρυλικού τους κομματιού Stairway to Heaven.

Οι Spirit, ψυχεδελικό συγκρότημα του Λος Άντζελες, υποστήριζαν πως η χαρακτηριστική μελαγχολική κιθαριστική μελωδία της εισαγωγής του τραγουδιού ήταν δανεισμένη από το ορχηστρικό τους κομμάτι «Taurus», που κυκλοφόρησε το 1968, τρία χρόνια πριν τη δημιουργία των Πέιτζ και Πλαντ.

Τη θρυλική μπαλάντα των Led Zeppelin, ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής, διεκδικούσε εδώ και δύο χρόνια ο Μάικλ Σκίντμορ, ο διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων του κιθαρίστα του συγκροτήματος Spirit, Ράντι Καλιφόρνια. Ο Σκίντμορ ζητούσε αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και οι ένορκοι (τέσσερις άνδρες, τέσσερις γυναίκες) είπαν ότι ο Ρόμπερτ Πλαντ είχε πρόσβαση στο τραγούδι Taurus, έκριναν ότι το riff του Taurus «δεν είναι εγγενώς όμοιο» με εκείνο του Stairway to Heaven.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ο Ρόμπερτ Πλαντ είχε πρόσβαση στο Taurus.

Οι Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ κατέθεσαν και στο δικαστήριο. Ο Πλαντ έμεινε στην υπερασπιστική γραμμή της νομικής του ομάδας, η οποία συνοψίζεται στο ότι η βασική δομή της επίμαχης μελωδίας είναι «αρχαία» και βρίσκεται σε διάφορες μορφές σε παλιότερες μουσικές συνθέσεις.

Ο Ράντι Καλιφόρνια, συνθέτης του Taurus, δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας την πατρότητα του τραγουδιού μέχρι και τον θάνατό του από πνιγμό το 1997.

Ωστόσο, σε στενούς φίλους του και σε ορισμένες συνεντεύξεις είχε πει ότι του άξιζε να αναγνωριστεί ως συνθέτης του Stairway και είχε χαρακτηρίσει «κλοπή» την πράξη των Led Zeppelin.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024