Επανακατατέθηκε η τροπολογία για τη συγκρότηση της υπηρεσίας ασύλου
Κατατέθηκε εκ νέου, τροποποιημένη, στον αναπτυξιακό νόμο η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για την συγκρότηση της υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
Κατατέθηκε εκ νέου, τροποποιημένη, στον αναπτυξιακό νόμο η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για την συγκρότηση της υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
Η ψήφιση της τροπολογίας συνιστά «κατεπείγουσα αναγκαιότητα» προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πιεστική κατάσταση η οποία υπάρχει σήμερα στα ελληνικά νησιά εξαιτίας του μεγάλου πλήθους των προσφυγών για την παροχή ασύλου, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Έχουν κατατεθεί 8.000 αιτήσεις και το 90% εκτιμάται ότι θα υποβάλει αίτηση προσφυγών, ενώ οι επιτροπές θα πρέπει να εξετάσουν και 13.000 παλαιότερες αιτήσεις παροχής ασύλου.
«Δεν προβλέψαμε την κατάσταση, δεν είδαμε το βάθος όταν ψηφίσαμε τον νόμο. Οι Επιτροπές χρειάζονταν δυο χρόνια για να συσταθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Όμως το παιχνίδι στα νησιά παίζεται σε λίγους μήνες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα ο τρόπος σύστασης των Επιτροπών που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, προσομοιάζει στο δίκαιο της Γαλλίας και είναι απόλυτα συμβατός με τα δίκαια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, χώρες που, όπως είπε, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματος και είναι αποτελεσματικές σ ότι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος.
Σύμφωνα με την τροπολογία στις Επιτροπές θα συμμετέχουν δύο δικαστικοί από τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια και ένας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός αιτιολόγησε τη χθεσινή απόσυρση της τροπολογίας λέγοντας ότι, υπήρχαν περιττές διατάξεις και « αποφασίσαμε να φέρουμε ως τροπολογία ότι είναι πραγματικά κατεπείγον.
Επίσης με νομοτεχνική βελτίωση απέσυρε από την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα τη διάταξη για τη σύναψη συμβάσεων κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και τη λειτουργία κυλικείων εντός των δομών φιλοξενίας προσφύγων.
Θέμα συνταγματικότητας έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς λόγω της συμμετοχής πολίτη σε Επιτροπές μαζί με δικαστές, ενώ αντισυνταγματική χαρακτήρισε τη συμμετοχή δικαστών σε επιτροπές διοικητικού χαρακτήρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.
Θέμα συνταγματικότητας για το αν έχουν το δικαίωμα δικαστές να συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιτροπές έθεσε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «ελέγξει δια πυρός και σιδήρου τις επιτροπές για να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας και να περιοριστεί το δικαίωμα του ασύλου».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που είναι αυστηρά προσδιορισμένη μόνο για την σύσταση των επιτροπών που αποτελεί μείζον θέμα και γι’ αυτό μπαίνει συμπληρωματικά στο παρόν νομοσχέδιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπενίν: Απόπειρα πραξικοπήματος – «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», ασφαλής ο πρόεδρος, λέει η κυβέρνηση
- «Ο κόσμος δεν είναι χαζός» – Ο Βασίλης Μπισμπίκης για το τροχαίο, τους δικούς του ανθρώπους και τον κιτρινισμό
- Αναστάτωση στο Χίθροου: Επίθεση με σπρέι πιπεριού, αναφορές για τραυματίες – Μια σύλληψη
- Πρωτοφανής επίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΕ μετά το πρόστιμο στο Χ
- Ποιο είναι το πιθανό trade για να καταλήξει στους Λέικερς ο Αντετοκούνμπο…
- Χριστούγεννα: Την Πέμπτη ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων