Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη ζωή για πίνακα που θεωρείτο ότι είχε καταστραφεί ολοσχερώς

Δεύτερη ζωή για πίνακα που θεωρείτο ότι είχε καταστραφεί ολοσχερώς

Μετά από εκατοντάδες χρόνια αφάνειας και χιλιάδες ώρες εργασίας, αναγεννησιακός πίνακας του Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο που είχε θεωρηθεί ότι είχε καταστραφεί «ολοσχερώς» θα εκτεθεί σε μουσείο στο Κέιμπριτζ.

Μετά από εκατοντάδες χρόνια αφάνειας και χιλιάδες ώρες εργασίας, αναγεννησιακός πίνακας του Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο που είχε θεωρηθεί ότι είχε καταστραφεί «ολοσχερώς» θα εκτεθεί σε μουσείο στο Κέιμπριτζ.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει το Προσκύνημα των Βοσκών θεωρείτο ότι δεν θα εκτίθετο ποτέ, καθώς έφερε πάνω του τα σημάδια βίαιων παρεμβάσεων που είχαν οδηγήσει στην καταστροφή του.

Ο πίνακας του 1510 αγοράστηκε από τον ευγενή Φιτσγουίλιαμ του Μεριόν μετά τη Γαλλική Επανάσταση και την πώληση πολλών αριστουργημάτων που βρίσκονταν στην βασιλική αυλή στο Παρίσι. Επιθυμία του Φιτσγουίλιαμ ήταν τα έργα που βρίσκονταν στη συλλογή του να αποτελέσουν εκθέματα σε μουσείο που θα κατάφερνε να ιδρύσει ο ίδιος.

Αρχικά ο πίνακας θεωρείτο ότι ήταν έργο του διάσημου ζωγράφου Τζορτζιόνε από τη Βενετία, δασκάλου του ντελ Πιόμπο.

Εκτιμάται ότι η καταστροφή του πίνακα μπορεί να είχε ξεκινήσει ήδη από τον 18ο αιώνα, όταν ο πίνακας έφτασε στο Παρίσι. Οι τεχνίτες στην αυλή του βασιλιά είχαν εξειδικευτεί στη μεταφορά πινάκων σε καμβά, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Οι συντηρητές έργων τέχνης χρειάστηκε να μελετήσουν μία άλλη εκδοχή του πίνακα που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και δείχνει τις προθέσεις του καλλιτέχνη, ενώ ανέλυσαν λεπτομερώς τα χρώματα που διασώζονται στον πίνακα.

Μεταξύ αυτών και ένα εντυπωσιακό μπλε χρώμα στο ρούχο της Παρθένου που είχε βαφτεί από πάνω με πράσινο χρώμα. Οι συντηρητές αποκάλυψαν τη σύνθετη διαστρωμάτωση χρωμάτων που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος στον πίνακά του.

«Υπήρχαν στιγμές που οι άνθρωποί μας ερχόντουσαν, έριχναν μια ματιά στον πίνακα και έφευγαν, κουνώντας λυπημένοι τα κεφάλια τους» λέει ο Ρούπερτ Φεδερστόουν, διευθυντής του Ινστιτούτου Χάμιλτον Κερ.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα» προσθέτει ο ίδιος. «Αλλά ένας πίνακας που είχε καταστραφεί τελείως, αποτελεί τώρα απόλαυση να τον βλέπεις» σημειώνει.

Ο πίνακας εκτίθεται στο μουσείο Φιτσγουίλιαμ στο Κέιμπριτζ με αφορμή τα 200 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024