Συρία: Επιχείρηση αντικαθεστωτικών με στήριξη των ΗΠΑ για το Μανμπίτζ
Επίθεση για κατάληψη της θύλακα Μανμπίτζ, τον οποίο ελέγχει η ISIS, στη βορειοανατολική Συρία ξεκίνησαν ομάδες αντικαθεστωτικών με την στήριξη αμερικανικών δυνάμεων και τη συμμετοχή «μικρού ποσοστού» Κούρδων της YPG. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα μείνουν στα μετόπισθεν και θα περιοριστούν σε συμβουλευτικό ρόλο ενώ εκτιμάται ότι η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.
Επίθεση για κατάληψη της θύλακα Μανμπίτζ, τον οποίο ελέγχει η ISIS, στη βορειοανατολική Συρία ξεκίνησαν ομάδες αντικαθεστωτικών με την στήριξη αμερικανικών δυνάμεων και τη συμμετοχή «μικρού ποσοστού» Κούρδων της YPG.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα μείνουν στα μετόπισθεν και θα περιοριστούν σε συμβουλευτικό ρόλο ενώ εκτιμάται ότι η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.
{{{ map }}}
Την έναρξη της επιχείρησης την Τετάρτη ανέφεραν, ανώνυμα, αμερικανικοί αξιωματούχοι στο βρετανικό Reuters. «Έχει σημασία επειδη είναι η τελευταία διόδος της ISIS προς την Ευρώπη» ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο.
Το Μανμπίτζ βρίσκεται στην περιφέρεια του Χαλεπίου, ανατολικά του Ευφράτη.
Η έφοδος θα βασίζεται και σε επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί εναντίον της ISIS σε Ιράκ και Συρία, αλλά και σε χερσαία πυρά από την πλευρά της μεθορίου με την Τουρκία.
Η συμμετοχή «σε μικρό ποσοστό» κούρδων μαχητών της YPG γίνεται με φόντο τις αντιδράσεις της Άγκυρας στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική ομάδα. Οι αναφορές από την Ουάσινγκτον υπογράμμιζαν πως οι Κούρδοι θα αποτελούν το «ένα πέμπτο με ένα έκτο» των δυνάμεων που επιτίθενται στο Μανμπίτζ, και οι υπόλοποι Άραβες, και πως πρόκειται να αποχωρήσουν μετά την κατάληψη του θύλακα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία