Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάτε φρούτα και αποκτήστε πιο έξυπνα παιδιά

Φάτε φρούτα και αποκτήστε πιο έξυπνα παιδιά

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά τώρα μια καναδική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων μπορούν να ξεκινούν ήδη από την εμβρυϊκή μας ηλικίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά τώρα μια καναδική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει ότι τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων μπορούν να ξεκινούν ήδη από την εμβρυϊκή μας ηλικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο EbioMedicine, ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που κατανάλωναν φρούτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέκτησαν παιδιά που είχαν καλύτερες επιδόσεις σε αναπτυξιακά τεστ που έγιναν σε ηλικία 12 μηνών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από την μελέτη Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) Study, η οποία περιλαμβάνει ένα εθνικό δείγμα άνω των 3.000 νεογνών και των οικογενειών τους στον Καναδά.

«Θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να εντοπίσουμε παράγοντες που επηρεάζουν την γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Και διαπιστώσαμε ότι ένας από τους σημαντικότερους προγνωστικούς δείκτες της γνωστικής ανάπτυξης είναι το πόσο φρούτα έτρωγε η μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης. Όσα περισσότερα έτρωγε, τόσο υψηλότερη η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί εστίασαν σε στοιχεία για 688 παιδιά και έλεγξαν παράγοντες που φυσιολογικά επηρεάζουν την ανάπτυξή του, όπως το οικογενειακό εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών και την ηλικία κυοφορίας του εμβρύου.

Οι έγκυες γυναίκες που έτρωγαν έξι με επτά μερίδες φρούτων ή φρουτοχυμών την ημέρα, είχαν αποκτήσει νεογνό το οποίο είχε δείκτη νοημοσύνης κατά έξι με επτά μονάδες υψηλότερο από τα συνομήλικά τους σε ηλικία 12 μηνών.

«Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο διαρκεί η κύηση τόσο αναπτύσσεται το έμβρυο και μια μερίδα φρούτων την ημέρα στην μητρική διατροφή παρέχει στο έμβρυο τα ίδια οφέλη με το να διαρκέσει η εγκυμοσύνη μια εβδομάδα περισσότερο» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Προς επιβεβαίωση των συμπερασμάτων τους οι επιστήμονες ζήτησαν την συνεργασία ειδικών από το τμήμα Παιδιατρικής Νευρολογίας του καναδικού πανεπιστημίου. Έτσι έγιναν πειράματα σε μύγες και έδειξαν ότι όσες είχαν γεννηθεί μετά την σίτιση των προγόνων τους με φρουτοχυμό είχαν σημαντικά καλύτερη ικανότητα ως προς την μνήμη.

Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζεται από τα φρούτα και οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί διατηρήθηκαν κατά την εξέλιξη των ειδών.

Βέβαια σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η υπερκατανάλωση φρούτων ενέχει και κινδύνους, όπως ο διαβήτης κύησης και το αυξημένο σωματικό βάρος γέννησης. Προτείνουν λοιπόν στις εγκύους να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους πριν οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή τους, ειδικά κατά την περίοδο της κύησης.

Οι καναδοί ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για να δουν αν τα οφέλη της προγεννητικής κατανάλωσης φρούτων εμμένουν στα παιδιά με την πάροδο του χρόνου. Επίσης θα προσπαθήσουν να καθορίσουν αν τα φρούτα επηρεάζουν την παιδική ανάπτυξη και σε τομείς, όπως η λειτουργική μνήμη, η οργανωτικότητα και σχεδιασμός.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024