Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ: Ήρωάς μου ο Στέλιος Καζαντζίδης

Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ: Ήρωάς μου ο Στέλιος Καζαντζίδης

Oι ήχοι του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ θα ακουστούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο μουσικός μιλά στο in.gr για τα χρόνια της εφηβείας του, το θρησκευτικό σχολείο στο οποιο φοίτησε, αλλά και για τα πρώτα βήματα της μουσικής του διαδρομής. Στο μέτωπο της επικαιρότητας, αναφέρεται στις συναντήσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επιλέγει να μην σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Στην εφηβεία του μια επιλογή φάνταζε ως μονόδρομος, καθώς φοιτούσε σε θρησκευτικό σχολείο με την προοπτική να γίνει Ιμάμης. Η ζωή του όμως πήρε διαφορετική τροπή όταν γνώρισε τη σαγήνη των ανατολίτικων ήχων. Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, «πατέρας» της ανατολίτικης μουσικής, όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν, διατηρεί ατόφια τα γνωρίσματα της δουλειάς του, παρά τις επιρροές που έχει δεχτεί διαμένοντας επί δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Η δυτική μουσική δεν τον συγκινεί, αφού η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό και την παράδοση. Κερδίζει όμως την ψήφο εμπιστοσύνης μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου που εκτιμά το ύφος της μουσικής του. Περιοδεύει ανά τον κόσμο έχοντας αποκτήσει το κοινό του, όπως και συνεργασίες με καλλιτέχνες που ακολουθούν την ίδια μουσική κατεύθυνση με εκείνον.

Στην Ελλάδα βρέθηκε να παίζει μουσική για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια αποσπώντας θετικά σχόλια και αποκτώντας θαυμαστές. Έχοντας συγκεντρώσει όμορφες εμπειρίες, η χώρα μας έγινε συχνός προορισμός, και οι ήχοι του Τεκμπιλέκ θα ακουστούν για άλλη μια φορά το καλοκαίρι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στις 8 Ιουνίου δίνει, μάλιστα, ξανά ραντεβού, μετά από δύο χρόνια, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη για να παρουσιάσει μια συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν οι Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πετρολούκας Χαλκιάς, Haig Yazdjian, Μελίνα Κανά και Φώτης Θεοδωρίδης.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Τεκμπιλέκ μιλά στο in.gr για τα χρόνια της εφηβείας του, το θρησκευτικό σχολείο στο οποιο φοίτησε, αλλά και για τα πρώτα βήματα της μουσικής του διαδρομής. Στο μέτωπο της επικαιρότητας, αναφέρεται στις συναντήσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επιλέγει να μην σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Αποκαλυπτει, ακόμη, τον έλληνα μουσικό που επηρέασε τη δουλειά και τη ζωή του.

Ως πολυοργανίστας ασχολείστε με διάφορα μουσικά όργανα παράγοντας ανατολίτικους ήχους. Στο παρελθόν είχατε δηλώσει πως το νέι έχει μια ξεχωριστή θέση στη μουσική σας
Παίζοντας νέι γεννώνται μέσα μου τα συναισθήματα που δημιουργούνται και κατά την προσευχή. Το μυαλό και η αναπνοή μου λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο όπως και η έκφραση που χρησιμοποιώ. Το νέι είναι θεϊκό για μένα. Στα 12 μου χρόνια ανακάλυψα ότι το μουσικό αυτό όργανο θυμίζει προσευχή. Ξεχνώ τα πάντα και αφοσιώνομαι σε κάτι.

Συνηθίζετε να συνδέετε τη μουσική με την ένωση πολιτισμών, αλλά και με την ειρήνη
Είναι φανερό ότι όταν ακούμε μουσική βιώνουμε μια κοινή εμπειρία. Μας διαπερνούν έντονα συναισθήματα, είμαστε ανοιχτοί σε ερεθίσματα. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι θέλει να πει ο άλλος, δεν μας ενδιαφέρει ο χαρακτήρας και τα πιστεύω του, αλλά εκείνο που παράγει τη στιγμή που δημιουργεί μουσική.

Φοιτήσατε σε θρησκευτικό σχολείο με τη σκέψη και την προοπτική να γίνετε Ιμάμης. Μεγαλώσατε σε αυστηρό περιβάλλον;

Ο πατέρας μου πίστευε μεν πολύ στη θρησκεία, δεν ήταν όμως τόσο συντηρητικός. Δεν έφτανε στα άκρα όπως κάνουν πολλοί που είναι προσκολλημένοι στη θρησκεία. Εγώ γνώρισα τη θρησκεία μέσα από το σχολείο, δεν με φανάτισε κάποιος, και γι’αυτό νιώθω τυχερός. Εγκατέλειψα το σχολείο όχι επειδή με δυσαρεστούσε, αλλά επειδή ασχολήθηκα με τη μουσική, μεγάλωσε κι ο πατέρας μου κι έπρεπε να βοηθήσω την οικογένειά μου. Αργότερα μετακόμισα στην Κωνσταντινούπολη για να βρεθώ πιο μετά στις ΗΠΑ, όπου αισθάνθηκα μεγαλύτερη ελευθερία στο οικονομικό κομμάτι. Οι γονείς μου σεβάστηκαν τις αποφάσεις μου χωρίς να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο που είχα επιλέξει να ακολουθήσω. Πάντα διψούσα για γνώση, μελετούσα. Θα έλεγα ότι δίνω μεγαλύτερη έμφαση στο πνεύμα παρά στη θρησκεία.

Στην Τουρκία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν βρίσκεται πλέον στην πρωθυπουργία, τη στιγμή που σχολιάζονται οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πώς ερμηνεύετε εσείς τις εξελίξεις αυτές;
Ως μουσικός δεν επιλέγω να τάσσομαι ανοιχτά υπέρ κάποιων ιδεολογιών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι φανερό όμως πως ο Ερντογάν ενίσχυσε οικονομικά τη χωρά. Τον συμπαθώ ως άνθρωπο, δεν θέλω να τον επικρίνω. Έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές και πάντα ήταν ευγενικός προς εμένα. Αυτούς τους τελευταίους τρεις μήνες όμως δεν παρακολουθώ τόσο στενά τις ειδήσεις γιατί ετοιμάζω το νέο μου άλμπουμ.

Ποια η γνώμη σας για την προ ολίγων ετών απόφαση της Γαλλίας να απαγορεύσει την μπούρκα;
Πρέπει να σεβόμαστε τις συνήθειες του καθενός. Εάν όμως επιμένουν σε κάτι οι κυβερνήσεις και δεν το ακολουθούμε, τότε δημιουργούνται συγκρούσεις.

Στην Ελλάδα έρχεστε ξανά, την τελευταία φορά που είχατε δώσει συναυλία ήταν το 2014. Τι θα παρουσιάσετε αυτή τη φορά;

Θα παρουσιάσω το σύνολο της δουλειάς μου κι αυτή τη φορά ακόμη περισσότεροι καλλιτέχνες θα ανέβουν στη σκηνή.

Από τους έλληνες τραγουδιστές θα έλεγα ότι ήρωάς μου είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης. Όταν ήμουν νέος άκουγα πολύ τη μουσική του, τον θαύμαζα. Κάθε φορά που έπαιζα, δε, μουσική σε γιορτές τον έφερνα στο μυαλό μου. Και η Γλυκερία μου αρέσει πολύ, έχουμε αναπτύξει μια πολύ ωραία συνεργασία όποτε έρχομαι εδώ στην Ελλάδα.

Από τους ξένους καλλιτέχνες υπάρχει κάποιος που να ξεχωρίζετε;
Για μένα δεν υπάρχει ακόμη ο σύγχρονος μουσικός που στα μάτια μου να φαντάζει ήρωας. Προτιμώ τους ανατολίτικους ήχους που έχουν διαμορφώσει τη μουσική μου δίνοντάς της ένα συγκεκριμένο ύφος και ταυτότητα. Ήμουν πολύ τυχερός που γνώρισα τον Brian Keane. Δημιουργήσαμε έναν δίσκο με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτόν τον «σκελετό» ακολουθούν και τα υπόλοιπα cd μου, που διαθέτουν τέσσερις πτυχές: Την αγάπη για τον Θεό, την αγάπη για τους ανθρώπους, την αγάπη για τη ζωή και τη φαντασία. Είμαι ανοιχτός και στα κλασικά ακούσματα όπως σε μουσική Μπαχ και Μότσαρτ.

entertainment.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024