Δακρυγόνα και ένταση σε Παρίσι και Νάντη για το «διατάσσομεν» στα εργασιακά
Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει τελικά με διάταγμα τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στα εργασιακά ενέτεινε τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, με δακρυγόνα στο Παρίσι και ένταση στη Νάντη. Η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης μέσω του διατάγματος έμοιαζε για τον Ολάντ και τον Βαλς η μόνη λύση καθώς είχαν απέναντί τους μία διχασμένη κοινοβουλευτική ομάδα -η οποία πάντως δεν φαίνεται ότι θα απειλήσει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης που πυροδότησε η διαδικασία.
Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να περάσει τελικά με διάταγμα τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στα εργασιακά ενέτεινε τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, με δακρυγόνα στο Παρίσι και ένταση τη νύχτα στη Νάντη, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.
Η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης μέσω του διατάγματος έμοιαζε για τον Ολάντ και τον Βαλς η μόνη λύση καθώς είχαν απέναντί τους μία διχασμένη κοινοβουλευτική ομάδα -η οποία πάντως δεν φαίνεται ότι θα απειλήσει την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης που πυροδότησε η διαδικασία.
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 49.3, που της δίνει την αρμοδιότητα να περάσει με διάταγμα τον επίμαχο νόμο Κομρί. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καλείται τις επόμενες ημέρες να περάσει από ψήφο εμπιστοσύνης, κατά την οποία θα κληθεί να υπερασπιστεί (και) το νόμο για τα εργασιακά απέναντι σε όσους βουλευτές του κόμματός του θεωρούν ότι οι αλλαγές θυσιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα για χάρη της ανταγωνιστικότητας.
Παρά τις εντονότατες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο νόμος Κομρί κυρίως στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, θεωρείται ότι οι «δυσφορούντες» του κόμματος δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση.
Η επίκληση του άρθρου 49.3 ωστόσο προστέθηκε στο μύλο της οργής συνδικάτων και οργανώσεων νεολαίας, που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης μπροστά από την Εθνοσυνέλευση -για να τύχουν, μετά από τρεις ώρες, ασυνήθιστα ισχυρής για τα γαλλικά δεδομένα αντίδραση της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικού πέλετ για να τους διαλύσει.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ένταση το βράδυ στη Νάντη, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Τα συνδικάτα και οι οργανώσεις που αντιδρούν κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ολυμπιακός: Η 12άδα των «ερυθρόλευκων» για το παιχνίδι με τη Βαλένθια
- Tal Dilian to Mega: ‘Predator Provided Exclusively to Govts, Security Authorities; They Define Targets’
- The Expla-in Project| Fuel Pass και επιδοτήσεις: Επαρκούν απέναντι στις αυξήσεις των καυσίμων;
- «Καταπέλτης» η Κοβέσι: Στην Ελλάδα μπλοκάρονται έρευνες για τα Τέμπη από νόμους που προστατεύουν πολιτικούς
- ΕΟΠΥΥ: Στο σπίτι ή στο φαρμακείο σε 4-6 ημέρες τα ακριβά φάρμακα
- LIVE: Ντουμπάι – Παναθηναϊκός