Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 1943. Τα ναζιστικά στρατεύματα εκτελούν τους Καλαβρυτινούς από 14 χρονών και επάνω και πυρπολούν το χωριό. «Αντίποινα», λένε, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, μία από τις πιο ζοφερές σελίδες της νεώτερης ιστορίας, πραγματεύεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές»  του Ηλία Γιαννακάκη, που θα προβληθεί στο Ιστορικό Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 1943. Τα ναζιστικά στρατεύματα εκτελούν τους Καλαβρυτινούς από 14 χρονών και επάνω και πυρπολούν το χωριό. «Αντίποινα», λένε, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, μία από τις πιο ζοφερές σελίδες της νεώτερης ιστορίας, πραγματεύεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές»  (2014, 111’), του Ηλία Γιαννακάκη που θα προβληθεί στο Ιστορικό Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς την Παρασκευή 13 Μαΐου (ώρα 19:00), στο πλαίσιο του κύκλου μηνιαίων προβολών με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών».

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε μετά από σχετική ανάθεση της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας και του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο σκηνοθέτης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, παρουσιάζει στοιχεία και μαρτυρίες της σφαγής.

                      

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Σωτήρης Τσενές, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πληροφορίες

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr