Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
5 μύθοι για την αφυδάτωση

5 μύθοι για την αφυδάτωση

...

Ακούμε συνεχώς «πίνετε περισσότερο νερό» και πώς είναι «το ελιξίριο της ζωής». Είναι αλήθεια, το σώμα μας εξαρτάται απ’ το νερό για οτιδήποτε αφορά την καλή λειτουργία του οργανισμού, απ’ το ανοσοποιητικό σύστημα ως την καταπολέμηση του ξηρού δέρματος. Εκτός κι αν είμαστε άρρωστοι, το σώμα μας διαχειρίζεται πολύ καλά την κατανομή των υγρών αλλά όταν διψάμε, χρειαζόμαστε περισσότερο νερό και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε.
Υπάρχουν όμως πολλοί μύθοι που σχετίζονται με την ενυδάτωση που δημιουργούν παρανοήσεις.

1. Ο κανόνας των 8 ποτηριών
Θα έχετε ακούσει άπειρες φορές πως πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό 8 φορές την ημέρα για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, αλλά αυτός ο παμπάλαιος μύθος δεν βασίζεται σε αποδείξεις. Αν ψάχνετε για τεκμηριωμένα στοιχεία, το Institute of Medicine όρισε την ποσότητα λήψης υγρών την ημέρα για τις γυναίκες στα 2,7 λίτρα.

2. Δίψα δεν σημαίνει απαραίτητα αφυδάτωση.
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους, είναι ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε διψασμένοι, έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που γνωρίζουμε ως «δίψα» είναι μια σύνθετη φυσιολογική διαδικασία που λειτουργεί για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Ο εγκέφαλος, έχει μια σειρά από ακριβείς μηχανισμούς που ελέγχουν τα κύτταρα και γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στην ανίχνευση της έλλειψης νερού στο σώμα μας.
Όσο ιδρώνουμε κι αναπνέουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χάνουμε υγρά και τότε τα κύτταρα συρρικνώνονται, προκαλώντας τον εγκέφαλο να ζητήσει να πιούμε νερό. Αν ανταποκριθούμε σ’ αυτή την ανάγκη, θα έχουμε διορθώσει το πρόβλημα προτού δημιουργηθεί.

3. Μπορείτε και να φάτε το νερό σας.
Πηγαίνοντας πίσω στην ιδέα ότι το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής, H2O είναι ένα συστατικό του κάθε ζωντανού οργανισμού -κι αυτό περιλαμβάνει και ό,τι τρώμε. Το το Institute of Medicine αναφέρει ότι το 20% της πρόσληψης των υγρών θα πρέπει να προέρχεται από τα τρόφιμα.
Με επιλογές όπως σούπα και πλιγούρι βρώμης μπορείτε να πάρετε μια καλή ποσότητα υγρών, αλλά οι πιο πλούσιες σε νερό τρόφιμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Το αγαπημένο μας καρπούζι είναι περισσότερο από 90% νερό, ενώ τα αγγούρια, το σέλινο και ορισμένα μαρούλια είναι περίπου 95% νερό.

4. Ο καφές δεν πρόκειται να σας αφυδατώσει.
Αλλά ούτε το τσάι ή οποιαδήποτε άλλο καφεινούχο ρόφημα. Ενώ είναι αλήθεια ότι η καφεΐνη δρα σαν ήπιο διουρητικό, το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να δημιουργήσει μεγάλη απώλεια υγρών. Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο ποτήρι καφέ έχει τόση ποσότητα νερού που είναι αρκετή για να αντισταθμίσει εκείνη που μπορεί να χαθεί από την ούρηση.
Πλέον, άλλες έρευνες δείχνουν πώς αν καταναλώνετε συχνά καφέ, με τον καιρό, η καφεΐνη γίνεται ακόμα πιο αδύναμο ως διουρητικό. Απολαύσετε λοιπόν τον καφέ σας, είναι αναζωογονητικός και ενυδατικός.

5. Δεν χρειάζεται ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της γυμναστικής
Πάτε συχνά στο γυμναστήριο και στάζετε στον ιδρώτα; Τότε θα πρέπει να επικεντρωθείτε ακόμη περισσότερο στην ενυδάτωση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χτίσετε μια αυστηρή ρουτίνα ενυδάτωσης πριν, κατά και μετά τη γυμναστική. Η ενυδάτωση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλη την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε τέλεια ισορροπία των υγρών, η οποία όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη της έλλειψης νερού αργότερα αλλά εξασφαλίζει επίσης καλύτερη προπόνηση, δεδομένου ότι ακόμη και η μικρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας. Γι αυτό έχετε ένα μπουκάλι νερό κοντά σας σε περίπτωση που αισθάνεστε διψασμένοι.
Αν γυμνάζεστε σε εξωτερικό χώρο για μια ώρα ή περισσότερο ή αν έχει ζέστη και υγρασία στο γυμναστήριο σας (ή έξω), είναι καλή ιδέα να πάρετε ηλεκτρολύτες πίνοντας αργότερα κάποιο αθλητικό ποτό.

Πηγή: refinery29.com

gamos.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024