Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To ιστορικό ταξίδι Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου στην Λέσβο

To ιστορικό ταξίδι Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου στην Λέσβο

Η Λέσβος βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής. Το νησί επισκέφθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με το στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το δράμα των προσφύγων. Το χρονικό της επίσκεψης.

Η Λέσβος βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Το νησί επισκέφθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με το στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το δράμα των προσφύγων.

Στις 10:10 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα στο νησί.

9:10: Κατά την αναχώρησή του από τη Ρώμη, ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει το προσφυγικό «τη μεγαλύτερη καταστροφή με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». «Αυτό το ταξίδι είναι λυπηρό, πηγαίνουμε να δούμε πολύ κόσμο που υποφέρει και δεν ξέρει πού να πάει και πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, στη θάλασσα» είπε. «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται» είχε αναφέρει σε μήνυμά του πριν την αναχώρηση.

Στο νησί βρίσκονταν ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με τους κκ Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο.

10:20: Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πάπα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

10:30: Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον ποντίφικα στη Λέσβο, «το νησί που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η επίσκεψη σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι’ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολο του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

«Και είμαι υπερήφανος για αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες.

10:40: Ο Πάπας είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη.

«Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

10:50: Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

11:20: Η αποστολή έφτασε στην Μόρια, όπου ανέμενε ο πρωθυπουργός. «Εδώ κάποτε δεν μπορούσε κανείς να περπατήσει από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων» εξήγησε ο πρωθυπουργός στον Πάπα.

Οι Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος χαιρέτησαν έναν-έναν τους δεκάδες πρόσφυγες που περίμεναν υπομονετικά για τους υποδεχθούν.

Στη συνέχεια μπήκαν στις σκηνές για να χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν με ακόμα περισσότερους πρόσφυγες. Πολλά μικρά παιδιά έδιναν στον ποντίφικα και στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζωγραφιές.

Άλλοι φιλούσαν τα χέρια των ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μάλιστα μια γυναίκα έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.

12:30: Στην ομιλία του ο Πάπας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος στηλίτευσαν τη στάση της διεθνούς κοινότητας.

»» Οι ομιλίες των τριών θρησκευτικών ηγετών


























12:40 Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη, για να ακολουθήσει γεύμα με πρόσφυγες.

Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

»» Η κοινή διακήρυξη των θρησκευτικών ηγετών

13:45 Oι τρεις ιεράρχες έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στην ομιλία του, ο Πάπας ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να επισκεφθεί το νησί, ενώ μίλησε και πάλι με θερμά λόγια για τους «Έλληνες που κράτησαν ανοικτή την καρδιά τους».

Ακολούθησε κοινή δέηση των τριών Προκαθημένων για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και ενός λεπτού σιγή.

Κατευθύνθηκαν στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί για να ρίξουν λίγα λουλούδια στη θάλασσα στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου.













14:50: Ο ποντίφικας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου είχαν την τελευταία τους ιδιωτική συνάντηση προτού αναχωρήσουν.

15:00: Ακολούθησε και η τελευταία ιδιωτική συνάντηση του Πάπα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον ποντίφικα μέχρι την σκάλα του αεροπλάνου.

»» Με 12 εγκλωβισμένους πρόσφυγες επιστρέφει ο Πάπας

Μετά την αναχώρηση του Πάπα αναχώρησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τα μηνύματα των τριών αρχιερέων

Μηνύματα σε βιβλίο που άνοιξε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός άφησαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθλομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Το μήνυμα του Πάπα στα ελληνικά γράφει: «Συγχαίρω τους κατοίκους του νησιού της Λέσβου για το παράδειγμα της αλληλεγγύης που έδειξαν στην αντιμετώπιση των αφίξεων των προσφύγων στο νησί. Πολλές ευχές, ειρήνη, και ο Χριστός να σας ευλογεί».

«Εις ευλογίαν και ανάμνησιν μιας ιστορικής ημέρας» γράφει ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνει: «Μια ημέρα ανάστασης. Ευχαριστίες πολλές».

Τις επόμενες μέρες στον δημοτικό κήπο θα φυτευτεί μια ελιά που ευλόγησαν οι τρεις Ιεράρχες λίγο πριν αναχωρήσουν από το νησί, ενώ μια μαρμάρινη επιγραφή στο πλάι της θα θυμίζει τη σημερινή μέρα.

Επίσης, στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, εκεί όπου σήμερα στάθηκαν ο Πάπας, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, θα στηθεί το άγαλμα της αλληλεγγύης της Λέσβου. Το πρόπλασμα του αγάλματος είναι ήδη έτοιμο, δείχνει δυο χέρια που κρατά το ένα το άλλο, ενώ στη βάση του μια επιγραφή σε πολλές γλώσσες θα θυμίζει τα λόγια των χριστιανών ηγετών προς την παγκόσμια κοινότητα.

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024