Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Μανιατάκος: 40 χρόνια ζωγραφίζει στο βυθό

Γιάννης Μανιατάκος: 40 χρόνια ζωγραφίζει στο βυθό

...

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών τιμά τον γλύπτη, ζωγράφο-δύτη Γιάννη Μανιατάκο με την αναδρομική έκθεση «Από τα βάθη της θάλασσας στην ομορφιά της γυναίκας» όπου παρουσιάζονται 40 έργα ζωγραφικής που φιλοτέχνησε στο βυθό της θάλασσας αλλά και 30 αγάλματα σε μπρούντζο, γύψο και κερί.

Μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που ο 80χρονος σήμερα Γιάννης Μανιατάκος κατεβαίνει στο βυθό της θάλασσας και αποτυπώνει στο τελάρο τα κρυμμένα μυστικά του.

Ήταν το 1967 όταν για πρώτη φορά βρέθηκε να ζωγραφίζει στο βυθό προσπαθώντας να «πιάσει το πνεύμα του» τονίζει. Και αυτό έγινε τυχαία, όταν ανεβασμένος σε ένα βράχο στο Γύθειο έπεσε στη θάλασσα το τελάρο την ώρα που ζωγράφιζε. Όταν κατέβηκε για να το πιάσει, διαπίστωσε ότι τα χρώματα δεν είχαν αλλοιωθεί.

Μέχρι σήμερα απαριθμεί 150 υποθαλάσσιους πίνακες αλλά δεν του έχει «φύγει» ακόμα η επιθυμία. «Δεν το κάνω για να πρωτοτυπήσω» λέει, «η τέχνη είναι τροφή της ψυχής και όσο ζούμε πεινάμε». Η τελευταία φορά που κατέβηκε να ζωγραφίσει ήταν το καλοκαίρι του 2015 και ευελπιστεί ότι θα το επαναλάβει και φέτος.

«Χαρά, φόβος, μυστήριο είναι ο βυθός. Τρία στοιχεία σε διαφορετικές διαβαθμίσεις το καθένα, ανάλογα με το τοπίο, το φως και την ψυχική μας κατάσταση» επισημαίνει.

Επίσης ο καλλιτέχνης που διετέλεσε επί 30 συναπτά έτη διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (ΠΕΣΚΤΠΤ) στη συνέντευξη που έδωσε στο in.gr μεταξύ άλλων μιλάει για το άγαλμα του φιλόσοφου Δ. Φαληρέα που φιλοτέχνησε και κοσμεί την είσοδο της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, καθώς και για τον «ανελέητο κριτή ήλιο» αλλά και τη μεσογειακή γυναικεία σιλουέτα που αποτελεί πηγή έμπνευσής του.

H έκθεση στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος) θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαϊου 2016
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9:00 π.μ. με 4:00 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10:00 π.μ. με 3:00 μ.μ.

Λήψεις – Μοντάζ: Αλεξάνδρα Γρυπάρη
Συνέντευξη: Μαρία Παπουτσή

entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024