Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Phone Home: Ιστορίες προσφύγων σε σκηνές Ελλάδας, Βρετανίας και Γερμανίας

Phone Home: Ιστορίες προσφύγων σε σκηνές Ελλάδας, Βρετανίας και Γερμανίας

Ιστορίες ξεριζωμού και προσφυγιάς αναλαμβάνουν να κοινοποιήσουν ομάδες ανθρώπων από τρεις διαφορετικές χώρες. Με όχημα το θέατρο, πολίτες από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Γερμανία θα εκθέσουν εμπειρίες προσφύγων όπως ακριβώς εκείνοι τις διηγήθηκαν.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ιστορίες ξεριζωμού και προσφυγιάς αναλαμβάνουν να κοινοποιήσουν ομάδες ανθρώπων από τρεις διαφορετικές χώρες. Με όχημα το θέατρο, πολίτες από την Ελλάδα, τη Βρετανία και τη Γερμανία θα εκθέσουν εμπειρίες προσφύγων όπως ακριβώς εκείνοι τις διηγήθηκαν.

Το Phone Home είναι ένα ευρωπαϊκό θεατρικό εγχείρημα που συνδυάζει την παραγωγική εργασία θεατρικών κοινοτήτων, την καλλιτεχνική διάδραση μέσω νέων τεχνολογιών και την αυθεντική συμμετοχή του κοινού.

Η δράση αυτή θα καταλήξει τον Οκτώβριο του 2016 σε μια ταυτόχρονη ενιαία παράσταση που θα αντλεί έμπνευση από πραγματικές ιστορίες προσφύγων και θα παρουσιαστεί για περιορισμένες βραδιές σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία την ίδια στιγμή, σε ζωντανή καλλιτεχνική επί σκηνής συνέργεια και στις τρεις χώρες, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.

Αντλώντας έμπνευση από πραγματικές ιστορίες προσφύγων, βασική επιδίωξη των δημιουργών του Phone Home είναι να αναπλάσουν το προσφυγικό θέμα σε μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία – σχόλιο πάνω στον τρόπο με τον οποίο «αντιμετωπίζεται» η κατάσταση από την Ευρώπη του σήμερα.

Η επιλογή των χωρών (Ελλάδα, Βρετανία, Γερμανία), που θα προσφέρουν σκηνές για τις παραστάσεις δεν συντελέστηκε τυχαία, αλλά με το βλέμμα στη μεγάλη προσέλευση προσφύγων στην Ελλάδα και στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ηθοποιοί θα ζωντανέψουν τις ιστορίες των προσφύγων, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσα από εργαστήρια, και έμφαση θα δοθεί στο στοιχείο της νοσταλγίας.

Οι δημιουργοί του Phone Home διοργάνωσαν μια σειρά θεατρικών εργαστηρίων, σε καθεμία από τις χώρες που συμμετέχουν στην παραγωγή (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία) και σε συνεργασία με μεταναστευτικές κοινότητες, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς υποστήριξης προσφύγων.

Στην Αθήνα, τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Station Athens, την AMAKA και το ΣΤΕΚΙ Μεταναστών. Τα εργαστήρια ήταν ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξαρτήτως καταγωγής ή προηγούμενης εμπειρίας με το θέατρο, προσφέρονταν δωρεάν και συγκέντρωσαν συμμετέχοντες από πολλές διαφορετικές χώρες.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν τα θεατρικά εργαστήρια Phone Home της Αθήνας με προβολές, συζητήσεις, φαγητό και μουσική από τις χώρες καταγωγής όλων όσων συμμετείχαν.

*Το Phone Home σχεδιάστηκε από κοινού από τους θεατρικούς οργανισμούς Highway Productions – Λυκόφως (Ελλάδα), Pathos München (Γερμανία) και Upstart Theatre (Αγγλία), στο πλαίσιο πρόσκλησης για υποβολή Ευρωπαϊκών Σχεδίων Συνεργασίας του χρηματοδοτικού προγράμματος Creative Europe του Education, Audiovisual and Culture Executive Agency. Ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις που κατατέθηκαν, η πρόταση επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της σε ύψος 60%.

entertainment.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024