Κούρδοι αξιωματούχοι των ημιαυτόνομων περιοχών της βόρειας Συρίας αναφέρουν πως πρόκειται να «ανακηρύξουν» ομόσπονδο σύστημα. Πριν τις ανακοινώσεις, η τουρκική πλευρά έσπευσε να δείξει την αντίθεσή της, λέγοντας πως η Άγκυρα υποστηρίζει την ενότητα του συριακού κράτους και είναι «άκυρες οι μονομερείς διακηρύξεις ομοσπονδίας».

Κούρδοι αξιωματούχοι στη βόρεια Συρία είχαν αναφέρει στα διεθνή πρακτορεία πως την Τετάρτη θα ανακοινώσουν «ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης».

Η ανακοίνωση αυτή θα σηματοδοτήσει «τη διεύρυνση του πλαισίου του συστήματος αυτοδιοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι και άλλοι» ανέφερε στο Reuters ο Ίντρις Νάσαν, αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων του Κομπάνι, μιας από τις τρεις αυτόνομες περιοχές που ίδρυσαν οι Κούρδοι πριν από δύο χρόνια.

Οι περιοχές θα ονομαστούν Ομοσπονδία της βόρειας Συρίας, συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι η ομοσπονδία αυτή θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες που ζουν εκεί.

Στο Associated Press, ο εκπρόσωπος του κουρδικού κόμματος PYD Ναουάφ Χαλίλ επιβεβαίωσε την αναφορά, λέγοντας πως «στόχος δεν είναι η δημιουργία μίας αμιγώς κουρδικής περιοχής», λέγοντας πως θα υπάρχει εκπροσώπηση και για Τουρκμένους και Άραβες.

Στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στο Reuters πως η Άγκυρα υποστηρίζει την «ενότητα του συριακού κράτους» και τόνισε πως «η μορφή διακυβέρνησης και η διοικητική δομή του συριακού κράτους θα αποφασιστεί από όλα τα τμήματα του συριακού λαού με το νέο Σύνταγμα». «Τέτοιες διακηρύξεις είναι άκυρες», είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ