Κοντά σε συμφωνία Τουρκία-Ισραήλ για αποζημίωση για το Mavi Marmara
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν φτάσει στο σημείο που και οι δύο πλευρές μπορούν να υπογράψουν συμφωνία για να δοθεί αποζημίωση για το Mavi Marmara, ανακοίνωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν φτάσει στο σημείο που και οι δύο πλευρές μπορούν να υπογράψουν συμφωνία για να δοθεί αποζημίωση για το Mavi Marmara, ανακοίνωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP.
Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η προσπάθεια για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ είχαν επιδεινωθεί το 2010 μετά τη δολοφονία 10 τούρκων ακτιβιστών που επέβαιναν στο «Mavi Marmara» από ισραηλινούς κομάντο.
Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια τον Μάιο του 2010.
Η ισραηλινή επιχείρηση κόστισε τη ζωή σε δέκα Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, το πλοίο «Mavi Marmara». Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη ήλθε τρία χρόνια μετά διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπήρξε συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις ουδέποτε αποκαταστάθηκαν πλήρως.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός
- Χάνει το ματς με την ΑΕΚ ο Μορόν
- Μήπως με βίασαν και δεν το θυμάμαι; – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις στη σειρά ντοκιμαντέρ για τον Diddy
- Θεσσαλονίκη: Σκηνές πανικού μετά την επίθεση με χημικά σε αγρότες στα «Πράσινα Φανάρια» – Δείτε βίντεο
- «Σε οικονομική ασφυξία οι δήμοι» – 24ωρη απεργία προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Ανακαλείται μη ασφαλές τρόφιμο από τον ΕΦΕΤ

