Μητρική παχυσαρκία και διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού
Οι μητέρες που είναι παχύσαρκες κατά την εγκυμοσύνη έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό. Όταν μάλιστα είναι παχύσαρκες και πάσχουν επίσης από διαβήτη, τότε ο κίνδυνος αυτισμού για τους απογόνους είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Οι μητέρες που είναι παχύσαρκες κατά την εγκυμοσύνη έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό. Όταν μάλιστα είναι παχύσαρκες και πάσχουν επίσης από διαβήτη, τότε ο κίνδυνος αυτισμού για τους απογόνους είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 2.734 ζευγάρια μητέρας-παιδιού που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης, την περίοδο 1998-2014.
Τα περισσότερα παιδιά, το 64%, δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή άλλη αναπτυξιακή διαταραχή, αλλά 102 παιδιά είχαν διάγνωση διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.
Συγκριτικά με τα φυσιολογικά παιδιά εκείνα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ήταν πιθανότερο να είναι αγόρια, να έχουν γεννηθεί πρόωρα και να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης. Οι γυναίκες των παιδιών αυτών ήταν πιθανότερο να είναι μεγαλύτερες ηλικιακά, παχύσαρκες και να έχουν διάγνωση διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η μητρική παχυσαρκία σχετίστηκε με 92% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, ενώ η διάγνωση διαβήτη πριν την κύηση σχετίστηκε με πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο.
Όταν οι γυναίκες είχαν ταυτόχρονα διαβήτη και παχυσαρκία, ο κίνδυνος αυτισμού ήταν τετραπλάσιος, αν ο διαβήτης είχε διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν πενταπλάσιος αν ο διαβήτη προϋπήρχε της σύλληψης του εμβρύου.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αυξημένη φλεγμονή, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία ενδεχομένως να ευθύνονται για τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού.
«Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κύπρος: Η Γαλλία στέλνει φρεγάτα και αντιπυραυλικά συστήματα
- Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ για το καλοκαίρι μετά τον Τρινκιέρι
- Το Ιράν βάζει την Κύπρο στο κάδρο των επιθέσεων – Ασπίδα προστασίας από την Ελλάδα
- Κίνηση στους δρόμους: Ουρές χιλιομέτρων στον Κηφισό – Καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
- Ακίνητα: Μεταβιβάσεις εξπρές – Πώς ξεμπλοκάρουν κατασχεμένα σπίτια
- Τζακ Σλόσμπεργκ – Τα τελευταία λόγια που του είπε η αδελφή του Τατιάνα πριν από τον τραγικό θάνατό της

