Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έντονη γυμναστική δεν βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων

Η έντονη γυμναστική δεν βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων

Το καθημερινό τρέξιμο μπορεί να μην συμβάλλει στην καύση τόσων θερμίδων όσων φανταζόμαστε, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Το καθημερινό τρέξιμο μπορεί να μην συμβάλλει στην καύση τόσων θερμίδων όσων φανταζόμαστε, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου «Hunter» της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι η μετριοπαθής άσκηση, δηλαδή το περπάτημα, μπορεί να είναι καλύτερος τρόπος καύσης επιπλέον θερμίδων. Ενώ και το σώμα φαίνεται να θέτει τον μεταβολισμό σε ένα σημείο πλατό ως προς την καύση των θερμίδων, όσο σκληρά κι αν ασκείται κανείς.

Ο Δρ Χερμαν Ποντζερ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 332 άτομα, 25-45 ετών, από τις ΗΠΑ, την Γκάνα, τη Τζαμάικα, τις Σεϋχέλλες και τη Νότια Αφρική.

Όλοι οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευή μέτρησης της σωματικής δραστηριότητας για μια εβδομάδα, και οι ερευνητές υπολόγισαν το σύνολο των θερμίδων που κατανάλωσαν οι εθελοντές σε μια εβδομάδα.

Όπως αναμενόταν, τα άτομα που έκαναν μέτριας έντασης σωματική άσκηση έκαψαν περισσότερες θερμίδες από τα άτομα που έκαναν καθιστική ζωή, δηλαδή επιπλέον 200 θερμίδες καθημερινά, κατά μέσο όρο. Αλλά η έντονη γυμναστική δεν συντέλεσε σε μεγαλύτερο όφελος ως προς την καύση των θερμίδων.

«Κι ενώ όλοι πιστεύουμε ότι όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε καθημερινά, τελικά δεν πρόκειται για δοσοεξαρτώμενη σχέση. Το σώμα προσαρμόζεται στην γυμναστική» εξηγεί ο Δρ Ποντζερ.

Ο ερευνητής προσθέτει επίσης ότι η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για την συνολική υγεία του ατόμου, αλλά αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους η άσκηση από μόνη της δεν αρκεί. «Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να λάβει το κοινό. Οι διατροφικές αλλαγές είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους. Και η μελέτη έρχεται να ενισχύσει ακριβώς αυτό» τονίζει.

Ο ερευνητής εξηγεί επίσης γιατί η μεγαλύτερη ποσότητα άσκησης δεν συντελεί σε καύση περισσότερων θερμίδων. «Όταν ο άνθρωπος εξουθενώνει τον εαυτό του στο γυμναστήριο ή τρέχοντας σε ανοιχτό χώρο, μπορεί στη συνέχεια για να ξεκουραστεί να περνά περισσότερο χρόνο καθήμενος. Όμως είναι και θέμα φυσιολογικής προσαρμογής. Παλαιότερη μελέτη στη φυλή Χαντζα της Τανζανίας που είναι πολύ δραστήρια καθημερινά, περπατώντας μεγάλες αποστάσεις και κάνοντας βαριά σωματική εργασία, έδειξε ότι ο μέσος άνθρωπος καίει τον ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά με έναν δυτικό».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024