Πελαργοί ξεχειμωνιάζουν σε χωματερές αντί να μεταναστεύουν
Ορισμένοι πληθυσμοί πελαργών, ευτυχώς όχι και στην Ελλάδα, έχουν εγκαταλείψει την εξαντλητική ετήσια μετανάστευση στην Αφρική και προτιμούν να ξεχειμωνιάζουν σε χωματερές ή κοντά σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, διαπιστώνει διεθνής μελέτη ορνιθολόγων.
Ορισμένοι πληθυσμοί πελαργών, ευτυχώς όχι και στην Ελλάδα, έχουν εγκαταλείψει την εξαντλητική ετήσια μετανάστευση στην Αφρική και προτιμούν να ξεχειμωνιάζουν σε χωματερές ή κοντά σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, διαπιστώνει διεθνής μελέτη ορνιθολόγων.
O λευκοπελαργός (Ciconia ciconia), ένα μεγαλόσωμο πουλί διάσημο λόγω των φωλιών που χτίζει σε καμπαναριά και άλλα ψηλά σημεία, κανονικά περνά το χειμώνα στην Αφρική και διαχειμάζει στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, από την Ισπανία και την Ελλάδα στο νότο μέχρι την Ουκρανία στα βόρεια.
Διαβάστε επίσης:
- Το μεταναστευτικό ζήτημα των πτηνών
- Τα αποδημητικά πτηνά της Ελλάδας αποδημούν εις Κύριον
- Εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά καταλήγουν σε κυπριακές ταβέρνες
Η διεθνής ερευνητική ομάδα τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε νεαρούς πελαργούς που γεννήθηκαν σε οκτώ χώρες -Αρμενία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρωσία, Γερμανία, Τυνησία και Ουζμπεκιστάν- και διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι αποδήμησαν το χειμώνα για την Αφρική.
Υπήρχα όμως και εξαιρέσεις. Πελαργοί από τη Γερμανία, για παράδειγμα, προτίμησαν να περάσουν το χειμώνα τρώγωντας σκουπίδια σε χωματερές του Μαρόκου, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Science Express.
Στην Ευρώπη, ορισμένα ενήλικα πουλιά διαχείμασαν στην Ισπανία ή ακόμα και στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι ανθρώπινοι πληθυσμοί προσφέρουν άφθονη τροφή.
Στο Ουζμπεκιστάν, αρκετοί πελεκάνοι προτίμησαν να παραμείνουν κοντά σε εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η ανεύρεση τροφής είναι εύκολη, παρά να αποδημήσουν στο Πακιστάν ή το Αφγανιστάν.
«Οι πελεκάνοι [που παραμένουν στα βόρεια] δαπανούν λιγότερη ενέργεια και δείχνουν να ωφελούνται» λένε οι ερευνητές.
Επισημαίνουν όμως ότι πολλά άλλα αποδημητικά είδη πλήττονται από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως τα φράγματα, η αποψίλωση δασών και οι ανεμογεννήτριες που συναντούν στα επικά ταξίδια τους.
Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο Ιωάννης Φακριάδης και η Ελένη Μακρυγιάννη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρωσία: Πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης με drones
- Κύπρος: Το προσχέδιο Ολγκίν για λύση του Κυπριακού αποκαλύπτει η Independent
- Μεξικό: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαίο με ακινητοποιημένα οχήματα λόγω προηγούμενης σύγκρουσης
- Συρία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου διορισμένου κοινοβουλίου
- Κουφονήσια: Συνέλαβαν τον κυβερνήτη πλωτού αναψυκτηρίου
- Πετρέλαιο: Αλμα των τιμών εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ
- Ιράν: Τα πλήγματα των ΗΠΑ «εκμηδένισαν» τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών
- Ισπανία: Στους 13 οι νεκροί από την πυρκαγιά στην Αλμερία – Βρετανίδα υπέκυψε στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442