
Μήνυμα Πάπα κατά της μισαλλοδοξίας στη Συναγωγή, υπό αυστηρή ασφάλεια
Καταδικάζοντας τη βία στο όνομα της θρησκείας, ο Πάπας εκφώνησε ομιλία «φιλίας και ειρήνης» στη μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης, υπό ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας αλλά και θερμά χειροκροτήματα. Η ομιλία του Φραγκίσκου, ο οποίος συνέχισε τις παραδόσεις της Αγίας Έδρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρθηκε σαφώς στο κλίμα με τις επιθέσεις ισλαμιστών -χωρίς να κάνει πάντως ανοικτή αναφορά στο Ισλάμ, ούτε και στο ακανθώδες ζήτημα της συνομιλίας του Βατικανού με την Παλαιστίνη ως κρατική οντότητα.
Καταδικάζοντας τη βία στο όνομα της θρησκείας, ο Πάπας εκφώνησε ομιλία «φιλίας και ειρήνης» από το βήμα της μεγάλης Συναγωγής της Ρώμης, υπό ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας αλλά και θερμά χειροκροτήματα.
Η ομιλία του Φραγκίσκου, ο οποίος συνέχισε τις παραδόσεις της Αγίας Έδρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρθηκε σαφώς στο κλίμα με τις επιθέσεις ισλαμιστών -χωρίς να κάνει πάντως ανοικτή αναφορά στο Ισλάμ, ούτε και στο ακανθώδες ζήτημα της συνομιλίας του Βατικανού με την Παλαιστίνη ως κρατική οντότητα.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν, όπως σημειώνει το Reuters, ιδιαίτερα αυστηρά σε ολόκληρη την περιοχή: Aντιτρομοκρατική και αστυνομία είχαν καταλάβει και τις δύο όχθεις του Τίβερη στο σημείο, οι γύρω δρόμοι ήταν κλειστοί για το κοινό και ακόμη και οι ρεπόρτερ έπρεπε να περάσουν τρεις ελέγχους.
«Η βία εναντίον του ανθρώπου βρίσκεται σε αντίθεση με κάθε θρησκεία που αξίζει να λέγεται θρησκεία, ειδικά για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες» είπε ο Φραγκίσκος. «Οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι, η βία και η αδικία ανοίγουν βαθιές πληγές στην ανθρωπότητα, που μας καλούν να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για ειρήνη και δικαιοσύνη» τόνισε.
Παρόντες στη Συναγωγή ήταν επίσης λίγοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, στις πρώτες σειρές, και ο Πάπας εμφανίστηκε συγκινημένος όταν έγινε αναφορά σε αυτούς -σηκώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους να χειροκροτήσει.
«Τα δάκρυά τους δεν πρέπει να ξεχαστούν, το Ολοκαύτωμα μάς διδάσκει την ανάγκη ύψιστης επιφυλακής ώστε να μπορούμε να επέμβουμε γρήγορα προς υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ειρήνης» τόνισε.
Επανέλαβε δε ότι οι εβραίοι είναι «γηραιοί αδελφοί των χριστιανών», όρο που είχε χρησιμοποιήσει και ο προκάτοχός του Ιωάννης Παύλος B’.
Ήταν η τρίτη επίσκεψη ποντίφικα σε Συναγωγή, παράδοση που είχε ξεκινήσει ο Ιωάννης Παύλος Β’ και συνέχισε ο Βενέδικτος ΙΣτ’. Συμβολικά, η επίσκεψη του Φραγκίσκου έγινε μετά το κλείσιμο 50 χρόνων από τη λήξη της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, που είχε φέρει τομή στις σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με τον Ιουδαϊσμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Ελαβε τέλος και επισήμως η πασχαλινή κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία
- Πετρέλαιο: Η τιμή του βαρελιού ξεπέρασε πάλι τα 100 δολάρια έπειτα από τις ανακοινώσεις του Τραμπ
- Ο Λίβανος εργάζεται για να επιτύχει «την ισραηλινή αποχώρηση από το έδαφός του»
- Το Ιράν απαντά στον Τραμπ: «Γελοίες και διασκεδαστικές» οι απειλές για ναυτικό αποκλεισμό
- Bαθμολογία Euroleague: Τα δεδομένα μετά τη νίκη της Χάποελ – Τι ισχύει για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
- Αυστρία – Ελλάδα 38-16: Ιστορική πρόκριση της Εθνικής Γυναικών χάντμπολ στο EURO 2026