Η Sanofi και η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η προτεινόμενη ανταλλαγή αφορά στις δραστηριότητες της Sanofi στον Κτηνιατρικό Τομέα («Merial») αξίας €11,4 δις και τον Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας (CHC) της Boehringer Ingelheim αξίας €6,7 δις.

Ο Τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων της Boehringer Ingelheim στην Κίνα θα εξαιρεθεί. Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης μία ακαθάριστη καταβολή μετρητών από την Boehringer Ingelheim στη Sanofi ύψους €4,7 δις.

Η ανταλλαγή θα επιτρέψει στη Sanofi να αποκτήσει ηγετική θέση στον Τομέα των Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας με αναμενόμενες pro forma πωλήσεις ύψους περίπου €5,1 δις για το 2015 και παγκόσμιο μερίδιο αγοράς κοντά στο 4,6%1. Οι πωλήσεις του τομέα καταναλωτικών προϊόντων της Boehringer Ingelheim (εξαιρουμένης της Κίνας) εκτιμώνται περίπου στο €1,6 δις για το 2015 και είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές σε αυτές του τομέα καταναλωτικών προϊόντων της Sanofi, τόσο στα προϊόντα όσο και στις γεωγραφικές περιοχές. Η περιορισμένη, ως τώρα, θέση της Sanofi στον τομέα CHC στην Γερμανία και την Ιαπωνία θα βελτιωθεί με την προσθήκη των προϊόντων της Boehringer Ingelheim επεκτείνοντας την παρουσία της σε κατηγορίες που είναι στις προτεραιότητες της. Η Sanofi θα αποκτήσει πρόσβαση σε επώνυμα προϊόντα όπως Σπασμολυτικά φάρμακα, φάρμακα του Γαστρεντερικού, βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής (VMS) και αναλγητικά καθώς και φάρμακα που αφορούν στο Βήχα και το Κρυολόγημα. Ο Τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία θα διευρυνθεί επίσης σημαντικά, προσφέροντας στην εταιρεία ηγετική θέση σε σημαντικές χώρες και θεραπευτικές κατηγορίες.

Ο Κτηνιατρικός Τομέας είναι πολύ ελκυστικός όσον αφορά στην καινοτομία, τις δυνατότητες ανάπτυξης και την κερδοφορία. Η συνεργασία της Merial και της Boehringer Ingelheim θα δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην κτηνιατρική αγορά παγκοσμίως με pro forma πωλήσεις ύψους περίπου €3,8 δις το 2015 και προοπτικές για ηγετική θέση. Τα συνδυασμένα από τις δύο εταιρείες χαρτοφυλάκια και τεχνολογικές πλατφόρμες όσον αφορά στα αντι-παρασιτικά, εμβόλια και φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την ανάτπυξη. Τα χαρτοφυλάκια είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά, συνδυάζοντας την εμπειρία της Merial στα κατοικίδια ζώα και τα πουλερικά και την τεχνογνωσία της BI στους χοίρους.

«Με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που έχουμε ξεκινήσει με την Boehringer Ingelheim, ανταποκρινόμαστε ταχύτατα σε έναν από τους βασικούς στόχους του Στρατηγικού μας Χάρτη για το 2020 (2020 Roadmap), δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μας σε τομείς όπου αυτό είναι εφικτό. Η ανταλλαγή αυτή θα επιτρέψει στη Sanofi να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και θα φέρει ένα συμπληρωματικό χαρτοφυλάκιο με ευρέως αναγνωρισμένα επώνυμα προϊόντα, επιτρέποντας τη δημιουργία αξίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Olivier Brandicourt, M.D., CEO, Sanofi. «Είμαι βέβαιος ότι η Boehringer Ingelheim θα επιτρέψει στη Merial να αναπτύξει πλήρως τη δυναμική της στην ελκυστική αλλά και ανταγωνιστική αγορά του Κτηνιατρικού Τομέα».

Η Γερμανία θα γίνει ένα σημαντικό κέντρο της επιχειρηματικότητας της Sanofi στον τομέα καταναλωτικών προϊόντων, ιδίως στις κατηγορίες φαρμάκων για το Γαστρεντερικό σύστημα, το Βήχα και το Κρυολόγημα όπου θα ωφεληθούν από τις αυξημένες ικανότητες των ομάδων της Boehringer Ingelheim. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε κοινωνικά θέματα, καθώς και σε ζητήματα διατήρησης ανθρωπίνου δυναμικού και δεξιοτήτων.

«Στρατηγική προτεραιότητα της Boehringer Ingelheim είναι η εστίαση στους βασικούς τομείς όπου η εταιρεία έχει δραστηριότητα και εμπειρία παγκοσμίως ή όπου είναι εφικτή η ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Prof. Dr Andreas Barner, Chairman of the Board, Boehringer Ingelheim. «Ο Κτηνιατρικός Τομέας της Boehringer Ingelheim είναι και θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένος στην εισαγωγή νέων, καινοτόμων λύσεων για τους κτηνιάτρους και τους ιδιοκτήτες ζώων. Ο νέος Κτηνιατρικός Τομέας θα είναι ικανός να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί σε ηγέτη παγκοσμίως. Είμαι βέβαιος ότι η Sanofi θα επιτρέψει στον Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων μας (CHC) να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική του με την υποστήριξη από μία ομάδα που διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και την αφοσίωση της».

Η Λυών θα γίνει το βασικό επιχειρησιακό κέντρο του Κτηνιατρικού Τομέα της Boehringer Ingelheim. Η Boehringer Ingelheim θα δεσμευτεί να διατηρήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, τις δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) και τις Βιομηχανικές Μονάδες της στη Γαλλία. Δεδομένου ότι η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της Merial, η Boehringer Ingelheim θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρηθεί η δυναμική των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Η Boehringer Ingelheim θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε κοινωνικά θέματα, καθώς σε ζητήματα διατήρησης ανθρωπίνου δυναμικού και δεξιοτήτων.

Η υπογραφή των οριστικών συμβάσεων αναμένεται τους επόμενους μήνες, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς. Στόχος της Boehringer Ingelheim και της Sanofi είναι να οριστικοποιηθεί η ανταλλαγή κατά το 4ο τρίμηνο του 2016 (Q4, 2016), κατόπιν έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Sanofi σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα τμήμα των καθαρών εσόδων που θα προκύψουν από την ανταλλαγή στην επαναγορά μετοχών. Λαμβάνοντας υπόψη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του τομέα καταναλωτικών προϊόντων, την αγορά ιδίων μετοχών και τις πιθανές συνέργειες, η συνολική συναλλαγή αναμένεται να είναι ουδέτερη σε κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) το 2017 και αυξητική κατά τα επόμενα έτη.

Σχετικά με τον τομέα καταναλωτικών προϊόντων της Boehringer Ingelheim

Ο τομέας Καταναλωτικών Προϊόντων της Boehringer Ingelheim αποτελεί την 8η μεγαλύτερη επιχείρηση Καταναλωτικών Προϊόντων στον κόσμο. Οι πωλήσεις του τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων της Boehringer Ingelheim ανήλθαν στα €1,4 δις το 2014, αποτελώντας το 11% των καθαρών πωλήσεων της Boehringer Ingelheim. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία εμπνευσμένων και βιώσιμων λύσεων που θα αναπτύξουν αποτελεσματικά τα επώνυμα προϊόντα για τους καταναλωτές παγκοσμίως. Τα κορυφαία επώνυμα προϊόντα του τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων της Boehringer Ingelheim είναι το σπασμολυτικό Buscopan® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €219 εκατ. Διατίθεται κυρίως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική), το καθαρτικό Dulcolax® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €204 εκατ. Διατίθεται σε περισσότερες από 40 χώρες με ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ), οι πολυβιταμίνες Pharmaton® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €133 εκατ., με την πλειοψηφία των πωλήσεων στη Λατινική Αμερική), η θεραπεία για το βήχα Mucosolvan® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €165 εκατ., κυρίως στην Κίνα, τη Γερμανία και τη Ρωσία) και το Bisolvon® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €101 εκατ. με παρουσία παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία) και η θεραπεία για το κρυολόγημα Mucoangin® / Lysopaine® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €48 εκατ.).

Σχετικά με τον τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi

Οι πωλήσεις του τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων της Sanofi ανήλθαν σε €3,3 δις το 2014. Τα σημαντικότερα προϊόντα είναι τα προϊόντα για την αλλεργία, Allegra® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €350 εκατ.) και Nasacort® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €114 εκατ.), τα παυσίπονα Doliprane® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €310 εκατ.), No-Spa® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €109 εκατ.) και Dorflex® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €90 εκατ.), τα προϊόντα για το πεπτικό Essentiale® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €235 εκατ.), Enterogermina® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €156 εκατ.) και Maalox® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €98 εκατ.), το προϊόν φροντίδας για τις γυναίκες Lactacyd® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €104 εκατ.) και οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα συμπληρώματα διατροφής Magné B6® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €88 εκατ.). Το 2014, το 52,6% των πωλήσεων του τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων προήλθαν από τις αναδυόμενες αγορές, το 21,2% από τις ΗΠΑ και το 20,3% από τη Δυτική Ευρώπη.

Η συνεργασία της Sanofi και της Boehringer Ingelheim στον Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων – Κατηγορίες που έχουν Προτεραιότητα
(pro forma)

Πηγή: Nicholas Hall & Company, FY 2014

Κατηγορίες σε παγκόσμιο επίπεδο*

Μέγεθος σε δις €

Sanofi + BI Καταναλωτικά Προϊόντα

Φροντίδα πόνου

13,2

#2

Λύσεις για την Αλλεργία

3,1

#3

Βήχας και Κρυολόγημα

17,2

#6

Γυναικεία Φροντίδα

0,8

#1

Υγεία του πεπτικού συστήματος

14,4

#1

Βιταμίνες, Μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής (VMS)2

27,6

#3

* Σύμφωνα με τον ορισμό της Sanofi

Σχετικά με τη Merial

Η Merial είναι μια πρωτοπόρα και καινοτόμα εταιρεία στον Κτηνιατρικό Τομέα παγκοσμίως, που παρέχει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων για την ενίσχυση της υγείας των ζώων. Η Merial απασχολεί 6.600 εργαζομένους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο με αναμενόμενες πωλήσεις για το 2015, €2,5 δις.

Η Merial έχει τρεις κύριους επιχειρηματικούς τομείς: κατοικίδια ζώα, ζώα εκτροφής, και κτηνιατρική δημόσια υγεία. Τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα εμβόλιά της εστιάζουν στην πρόληψη των ασθενειών και τη συνολική υγεία και ευεξία των ζώων, και στοχεύουν στην αντιμετώπιση περισσοτέρων από 200 ασθενειών που αφορούν σε ένα μεγάλο αριθμό ειδών ζώων.

Τα κυριότερα προϊόντα της Merial στον τομέα των κατοικίδιων ζώων είναι τα: Frontline®, Heartgard®, NexGard® και Purevax®, και στον τομέα των ζώων εκτροφής τα: Vaxxitek®, Eprinex®, Ivomec®, Longrange®, Circovac® και GastroGard®. Η Merial αποτελεί έναν στρατηγικό εταίρο για την κτηνιατρική δημόσια υγεία (VPH), παρέχοντας εμβόλια για τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού (FMD), της λύσσας και του καταρροϊκού πυρετού (BTV).

Ως μέρος της δέσμευσής της στην καινοτομία και την αριστεία, η Merial έχει παγκόσμια παρουσία με 13 κέντρα Ε&Α και 18 μονάδες παραγωγής. Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες τάσεις, όπως η αύξηση του πληθυσμού, η αυξημένη ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, οι ανάγκες των αναδυόμενων αγορών, η αυξανόμενη μεσαία τάξη, οι περιορισμοί των πόρων, και τα ζητήματα βιωσιμότητας, στοχεύει να καινοτομεί και να προσφέρει λύσεις συνειδητά και συνεχώς για τις ανάγκες των πελατών και των ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.merial.com

Σχετικά με τον Κτηνιατρικό Τομέα της Boehringer Ingelheim

Ο Κτηνιατρικός Τομέας της Boehringer Ingelheim αποτελεί την 6η μεγαλύτερη επιχείρηση κτηνιατρικών προϊόντων παγκοσμίως και έχει δεσμευτεί για την παροχή κορυφαίων καινοτόμων λύσεων για την πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση ασθενειών των ζώων. Με περίπου 4.000 εργαζομένους παγκοσμίως, ο Κτηνιατρικός Τομέας της Boehringer Ingelheim πέτυχε καθαρές πωλήσεις ύψους περίπου €1,13 δις το 2014. Βασικά προϊόντα του κτηνιατρικού χαρτοφυλακίου της Boehringer Ingelheim είναι τα: Ingelvac Circoflex® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €260 εκατ.), Metacam® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €93 εκατ.), Ingelvac PRRS® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €74 εκατ.), Duramune® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €69 εκατ.) και Vetmedin® (πωλήσεις για το 2014 ύψους €57 εκατ.), που αντιπροσωπεύουν το 8% των εσόδων της εταιρείας. Η Boehringer Ingelheim έχει σημαντική δραστηριότητα στον Κτηνιατρικό Τομέα των ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο μέρος της Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) και τις υποδομές της να εδρεύουν εκεί. Σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει πρόσφατα στο Ανόβερο της Γερμανίας και βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα. Ο Κτηνιατρικός Τομέας της Boehringer Ingelheim δραστηριοποιείται δυναμικά στα εμβόλια των χοίρων και των βοοειδών, καθώς και σε φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τα ζώα. Στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής έρευνας, η Boehringer Ingelheim επενδύει συνεχώς πάνω από το 12% των καθαρών πωλήσεων του Κτηνιατρικού Τομέα

Η συνεργασία της Boehringer Ingelheim και της Merial – Κατηγορίες που έχουν Προτεραιότητα (pro forma)

Κατηγορίες σε παγκόσμιο επίπεδο*

Μέγεθος σε δις €

Boehringer Ingelheim + Merial

Μικρά Ζώα

7,1

#1

Μηρυκαστικά

5,8

#4

Χοίροι

2,6

#1

Πουλερικά

2,4

#3

Ίπποι

0,6

#1

* Σύμφωνα με τον ορισμό της Boehringer Ingelheim

Σχετικά με τη Sanofi

Η Sanofi, ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υγείας, ανακαλύπτει, αναπτύσσει και παρέχει θεραπευτικές λύσεις με επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών. Η Sanofi διαθέτει ισχυρή παρουσία στον Τομέα του Διαβήτη, των Ανθρώπινων Εμβολίων, των Καινοτόμων Φαρμάκων, των Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας, των Αναδυόμενων Αγορών, της Υγείας των Ζώων και της Genzyme. Η Sanofi είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού (EURONEXT: SAN) και της Νέας Υόρκης (NYSE: SNY). www.sanofi.com

Σχετικά με την Boehringer Ingelheim

Ο όμιλος Boehringer Ingelheim συγκαταλέγεται στις 20 ηγετικές φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως. Εδρεύει στο Ingelheim της Γερμανίας, δραστηριοποιείται διεθνώς με 146 θυγατρικές εταιρείες και απασχολεί περισσότερους από 47.700 εργαζομένους. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1885 και δίνει έμφαση στην έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και προώθηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής θεραπευτικής αξίας, για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση.

Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας που διέπει την Boehringer Ingelheim. Περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας, π.χ. στην πρωτοβουλία «Making more Health», καθώς και τη φροντίδα προς τους εργαζομένους. Ο σεβασμός, η παροχή ίσων ευκαιριών και ο συνδυασμός οικογενειακής ζωής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομείται η αμοιβαία συνεργασία. Σε όλες τις δραστηριότητές της, η εταιρεία δίνει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

Το 2014, οι καθαρές πωλήσεις της Boehringer Ingelheim ανήλθαν σε περίπου 13,3 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) αντιστοιχούν στο 19,9 % των καθαρών πωλήσεων της εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.boehringer-ingelheim.com

health.in.gr