Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αναβιώνει το θεσμό της «μικρής λέσχης» και ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, διοργανώνοντας προβολές για τα μέλη.

«Μικρή λέσχη» ονομαζόταν η κινηματογραφική λέσχη της Ταινιοθήκης που είχε μυήσει στην έβδομη τέχνη γενιές σινεφίλ και λειτουργούσε στην οδό Κανάρη 1 έως το 1997, όταν πυρκαγιά κατέστρεψε τμήμα του νεοκλασικού κτιρίου.

Το 2009 η Ταινιοθήκη μετακόμισε στις νέες της εγκαταστάσεις στον Κεραμεικό και αφιερώθηκε στον τριπλό της ρόλο ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, Μουσείο Κινηματογράφου και εστία ανάπτυξης μιας νέας κινηματογραφοφιλίας.

Η «μικρή λέσχη» θα αναβιώσει στον Κεραμεικό και προγραμματίζει μια σειρά αφιερωμάτων σε μεγάλους σκηνοθέτες-δημιουργούς, ιστορικά αφιερώματα, εθνικές κινηματογραφίες και θεματικούς κύκλους προβολών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με το κοινό και τις εισηγήσεις σε κάθε κύκλο από ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών κι επαγγελματίες του χώρου.

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν για τα μέλη της «μικρής λέσχης», ενώ η εγγραφή του μέλους γίνεται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί και ισχύει για 12 συνεχόμενους μήνες. Το ετήσιο αντίτιμο της ασημένιας κάρτας μέλους της «μικρής λέσχης» είναι 50 ευρώ και 25 ευρώ για φοιτητές και ανέργους και παρέχει στο μέλος τη δυνατότητα να παρακολουθεί δωρεάν τις προβολές αρχείου (περίπου 100 ταινίες ανά έτος), να εκδίδει μειωμένο εισιτήριο στις υπόλοιπες προβολές της Ταινιοθήκης (τόσο στον χειμερινό όσο και στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) και να έχει προτεραιότητα κράτησης, ενώ η χρυσή κάρτα μέλους κοστίζει 100 ευρώ και δίνει επιπλέον στο μέλος τη δυνατότητα να συν-διαμορφώνει το πρόγραμμα προβολών, αλλά και να αποκτήσει 30 προσκλήσεις για τις προβολές της επιλογής του.

Η «μικρή λέσχη» θα εγκαινιαστεί εντός του Ιανουαρίου 2016 με το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες» και θα συνεχίσει με τον πρώτο κύκλο προβολών και τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες».

Το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες» παρουσιάστηκε στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinéma du réel τον Μάρτη του 2015 στο Παρίσι, όπου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ήταν το τιμώμενο κινηματογραφικό αρχείο της διοργάνωσης.

Με περισσότερους από 25.000 θεατές ετησίως, το Cinéma du réel αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς και διοργανώνεται από το 1978 στο Centre Pompidou.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τιμώνται ταινιοθήκες που αγωνίζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να διασώσουν την εθνική κινηματογραφική τους κληρονομιά, και ασχολούνται με τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, και τη διανομή της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος θα εμπλουτιστεί και με άλλες ταινίες, που είχαν επιλεγεί, αλλά δεν προβλήθηκαν στο Cinéma du réel, λόγω περιορισμένου χώρου στο συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Οι ταινίες καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012 και αναδεικνύουν το έργο της Ταινιοθήκης, ως του ιστορικού φορέα συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς, αλλά και σύγχρονης εστίας κινηματογραφοφιλίας.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις κάρτες μέλους της «μικρής λέσχης»

Α) Ασημένια κάρτα μέλους  

Κόστος κάρτας: 50 ευρώ, 25 ευρώ για φοιτητές και ανέργους

Διάρκεια: 12 μήνες

Προνόμια:

 • Δωρεάν παρακολούθηση των ετήσιων κύκλων προβολών αρχείου που διοργανώνει η «μικρή λέσχη»
 • Μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ για τις υπόλοιπες προβολές στην Ταινιοθήκη και τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς   
 • Προτεραιότητα στην έκδοση εισιτηρίων
 • Ενημέρωση για το πρόγραμμα των προβολών αρχείου με newsletter

Β) Χρυσή κάρτα μέλους  

Κόστος κάρτας: 100 ευρώ

Διάρκεια: 12 μήνες

Προνόμια:

 • Δωρεάν παρακολούθηση των ετήσιων κύκλων προβολών αρχείου που διοργανώνει η «μικρή λέσχη»
 • Διάθεση 30 προσκλήσεων ανά έτος για τις προβολές της επιλογής σας    
 • Μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ για τις υπόλοιπες προβολές στην Ταινιοθήκη και τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς   
 • Προτεραιότητα στην έκδοση εισιτηρίων
 • Συμμετοχή σε ψηφοφορία για τη συν-διαμόρφωση του προγράμματος της «μικρής λέσχης»
 • Ενημέρωση για το πρόγραμμα των προβολών με newsletter

Πληροφορίες

 • Η κάρτα μέλους είναι προσωπική και απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η μεταβίβασή της.
 • Η κάρτα μέλους ισχύει από την ημερομηνία που εκδίδεται στο ταμείο της Ταινιοθήκης και για 12 μήνες.
 • Η κάρτα μέλους δεν εξασφαλίζει στο κοινό αυτόματα την είσοδο στις προβολές αρχείου, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση της θέσης και η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου στο ταμείο.
 • Για την κράτηση της θέσης, μπορεί κανείς να επικοινωνεί στο 6940099221 ή να στέλνει email στο tickets@tainiothiki.gr ή να είναι στο ταμείο τουλάχιστον 20’ νωρίτερα πριν την έναρξη της προβολής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ